Svenska flaggan
vingård

César

César är en blå druva från Frankrike, sannolikt från den norra eller nordvästar delen av Bourgogne. Det finns också teorier att den kan ha sitt ursprung i Tyskland. Druvan är gammal och kan möjligen spåras till romersk tid, den är idag dock en ovanligt förekommande druva och de flesta odlingarna återfinns i Yonne nära Chablis. Det finns dock bara ett 10-tal hektar med druvan. Den är mest känd som en stöddruva till viner gjorda på pinot noir i Irancy, där den också kan används i roséviner. I historisk tid har det funnits odlingar av druvan i såväl Tyskland. Österrike och Ungern.

DNA-analyser pekar på att den är en naturlig korsning mellan pinot noir och argant.

Synonymer inkluderar cépage césar, céear, gros monsieur, picarniol, romain, ronçain och römer med flera.

Druvan blommar tidigt på säsongen, vilket gör den känslig för frost. Vissa år har den också svårt att nå full mognad. Den är också känslig för olika mögelsjukdommar.

Vinerna på druvan får en mörk och djup färg och har tuffa tanniner. Det sägs också att vinerna kan få en lite myskig doft.

Det är ovanligt med druvrena viner. De kan buteljeras som Coteaux Bourguignons César. Fram till år 2010 kunde de också buteljeras som Bourgogne Cèsar.