Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
vingård

Cavrara

Cavrara är en blå druva från Veneto, Italien. Idag finns den bara kvar i enstaka vingårdar. Druvan är gammal och omnämns på redan på 1750-talet. Under 1900-talet försvann den nästan helt då andra druvor blev mer populära, framförallt efter 2:a världskrigets slut.

Druvan kallas också för cavrara nero, garbiona, bassanese, sgarbiona med mera. Utifrån de olika namnen har det förts en diskussion om det rör sig om flera olika druvor, kloner eller bara lokala namn.

Druvan kan ge hög avkastning och är motståndskraftig mot många sjukdomar. Skördarna anges dock som ojämna och att detta är en av anledningarna till att den bytts ut mot andra druvor. Druvan är mörk i färgen och har ett vaxigt tjockt skal.

Vinerna sägs vara mörkröda, ha en intensiv doft och ha bra syra och vara strukturerade men sakna kropp och djup. I många fall beskrivs de som lätta. Druvan används utifrån detta främst i blender med andra druvor. Det finns en diskussion att den skulle kunna vara frö mousserande viner vilket kanske kan ge den en ny framtid.