Catalanesca är en grön druva som idga är vanligast i Kampanien, Italien, ursprungligen kommer den möjligen från Spanien detta är dock osäkert. Majoriteten av odlingarna finns kring Vesuvius i Kampanien. Det är en gammal druva som är känd från 1400- eller 1500-talet. Det finns sannolikt minst två olika kloner av druvan.
Synonym är (uva) catalana.
Druvan används främst som bordsdruva. Den skördas vanligen förhållandevis sent på säsongen, ofta i oktober och november. Den kan ge hög avkastning och har tjockt skal, ger viner med en hel del sötma.
Viner på druvan har i regel hög alkohol. Smaken är relativt neutral men om den uppnår rätt mognad så får den smak av aprikos, ananas, äpplen och honung samt vita och gula blommor. Om vinerna odlas på högre höjd och får hög syra är de också bra att lagra.
Viner görs bland annat under IGP Catalanesca del Monte Somma som vitt torrt vin eller passito, bägge ska innehålla minimum 85% av druvan