Carmenère är en blå druva från Gironde, Bordeaux, Frankrike. Druvan är känd sedan åtminstone 1700-talet och innan vinlusens härjningar under det sena 1800-talet var den en viktig druva i Bordeaux. Idag finns det bara omkring 4 hektar kvar där. Carmenère är en naturlig korsning mellan druvorna cabernet franc och gros caberent.
Druvan fann dock ett nytt hem i Chile, dit den importerades redan under 1830-talet. Där den blivit en av de viktigare druvorna och det gör riktigt bra och spännande viner på druvan. I Sydamerika finner vi den också i Mendoza, Argentina. Vidare finns det smärre odlingar i Italien, Kanada och i USA, bland annat i Kalifornien och Washington. På senare år har den också planterats i Australien och i Kina, där den odlas i Helanbergen och i Ganzu.
Synonymer inkluderar bordo (Italien), cabernelle, carbonet, carbouet, caremenelle, carmeneyre, grosse vidure m.fl. (Frankrike), cabernet gernischt och cabernet shelongzhu (Kina),
Carmenère mognar förhållandevis sent och ger fylliga, fruktiga och relativt sträva röda viner med toner av svarta vinbär och plommon. I eftersmaken finns ofta tydliga örtiga toner.