Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Carignan

Carignan

Carignan är det franska namnet på en blå vindruva som odlas i flera andra länder under andra namn. Druvan kommer sannolikt ursprungligen från Spanien där den oftast kallas cariñena eller mazuela, i Italien carignano och i USA kallas den carignane. Druvan är av arten vitis vinifera.

Den är högavkastande och används ofta i enklare viner från Languedoc-Roussillon och i Rhôneviner (södra delen av Rhônedalen). I blandningar med andra druvor, till exempel cabernet sauvignon och syrah kan den ge komplexa viner av hög kvalitet. I såväl Spanien och Italien görs riktigt bra viner på enbart carignan. En gång i tiden var den en av världens mest odlade blå druvor.

Druvan har ett dåligt rykte då vinbönder i Languedoc under ett stort antal år hade monopol att leverera vin till den Franska armén. Kvantitet prioriterades framför kvalitet (vilket druvan som sådan hanterar). På senare år har dock ett antal odlare satsat på druvunika viner med Carignan och idag görs det många spännande och riktigt bra viner på druvan.