Svenska flaggan
Carignan - en druva att återupptäcka

Carignan

Carignan är en blå vindruva, sannolikt från Spanien, möjligen från Aragonien. Druvan har odlats på många platser i världen, framför allt för bulkvin. På senare år har dock fler och fler högkvalitativa viner på druvan börjat komma fram, bland annat från Rioja och Katalonien i Spanien, från Sydafrika samt från delar av Languedoc såsom Corbières och Montpeyroux. Många av mina favoriter kommer dock från Sardinien.

Druvan har många synonymer, till exempel carignane (USA), carignano (Italien, Sardinien) cariñena (Spanien), mazuela (Rioja) och samsó (Katalonien). Druvan odlas också i Sydafrika, Mexico, Argentina, Chile och Uruguay.

Carigan trivs i varma, torra klimat och mognar sent men kan ge mycket stora skördar. Den blommar och mognar sent och är känslig för olika typer av mögelangrepp.

Carignan var och är vanlig i bland annat Languedoc-Roussillon och i den södra delen av Rhônedalen i Frankrike. Där används den främst tillsammans med andra druvor i olika blandningar. Det var i Languedoc som den historiskt sätt fick ett dåligt rykte den ofta var basen i de viner levererades vin till den Franska armén. Dessa viner är inte kända för sin kvalitet.

Viner på druvan kan vara rejält tuffa och rustika med mycket tanniner och hög syra. I rätt klimat och med rätt handlag kan de leverera riktigt charmiga kraftfulla viner med tydlig tanninstruktur. Enklare viner och viner från kallare eller regnigare år kan få för mycket bitterhet och tunn frukt. På vissa ställen, dels i Spanien och på Sardinien, dels i Corbières och Montpeyroux i Languedoc finns det gamla stockar vilket hjälper till att ge mer komplexitet i vinerna. Dessa är värda att hålla ögon öppna efter.