Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
DinVinguide.se vinatlas callet

Callet

DinVinguide.se druvguideCallet är en inhemsk druva med mörkt skinn. De användes förr till enkla röda viner och rosé men idag gör det såväl bra röda viner som roséviner på druvan. Den producerar dock ofta viner med låg alkohol och mjuka tanniner, därför är det vanligt att den blandas med andra druvor för att ge vinerna mer struktur och komplexitet, till exempel med manto negro och fogoneu samt med internationella och andra spanska druvor.

Callet är en lokal druva som sannolikt är resultatet av en naturlig korsning av druvan callet cas concos (idag utdöd) och druvan fogoneu. Vilket gör att den förutom att vara släkt med fogoneu också är släkt med manto negro. Idag finns det drygt 150 hektar vingårdar med druvan, vilket motsvarar knappt 10% av de totala vingårdarna på Mallorca.

Traditionellt sätt har de bästa vinerna av callet producerats kring Felanitx i vinområdet Pla & Llevant DO. Druvan har dock blivit mer och mer populär på senare år och idag görs det bra och intressanta viner på flera platser. Vinerna har ofta en typ av rustik elegans med fin fräschör och smak av röda bär som hallon och mjuka fina tanniner. I eftersmaken kommer ofta en fin sälta.

Personligen föredrar jag dock oftast blender med andra druvor då detta ger vinerna lite mer stringens och struktur.