Svenska flaggan
Cabernet sauvignon Druvskola

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon är en blå druva från Frankrike, sannolikt Bordeaux. Det är en av världens mest kända blåa druvor och det görs fantastiska viner på den över hela vinvärlden. Druvan är en korsning av cabernet franc och den gröna druvan sauvignon blanc. Korsningen är sannolikt från 1700-talet eller något tidigare.

De mest berömda cabernetvinerna hittar du i Bordeaux, i områden som Pauillac, St-Julien, Margaux och Pessac-Léognan. Det görs dock också fantastiska viner på druvan runt om i världen, tex i USA, i Italien, i Australien, Sydamerika och Sydafrika mfl.

Synonymer är bland annat bidure, bouche, bordo, bouchet, burdeos tinto, lafite, petite verdure och vidure.

Cabernet sauvignon är en druva som behöver mycket värme för att mogna men trivs i många olika jordmåner, även om många anser att den blir som bäst i grusiga jordmåner. Den är också tålig mot många sjukdomar och mögelangrepp. Som många populära druvor kan den ge stor avkastning men för att nå hög kvalitet krävs lägre skördeuttag.

I smaken och doften är det typiskt med toner av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och gräs. Vinerna lagras ofta på ekfat vilket ger sina smaker till druvan. Vinerna har ofta mycket fräschör och energi, är strama och har tydliga tanniner, varför den ofta blandas ut med andra druvor, till exempel cabernet franc och merlot. Trots olika yttre omständigheter har den en tendens att ha en kärna som smakar cabernet sauvignon. I varmare regioner är det vanligare med viner gjorda enbart på cabernet sauvignon.