Svenska flaggan
Cabernet franc - DinVinguide

Cabernet franc

Cabernet franc är en blå druva från Frankrike eller Spanien. Det är en gamla druva och det finns bevis som pekar på att den ursprungligen rör sig om den kommer från Pais Vasco, Baskien, Spanien.

I Frankrike odlas cabernet franc främst i Bordeaux och Loire. I Bordeaux är druvan en viktig del i många viner, dock kanske främst i vinerna från Pomerol och Saint-Émilion. Det är en av de druvor som odlats längts i Bordeaux, förr ibland under namnet bouchet. Det finns de som vill koppla ihop den med den romerska druvan biturica, detta är dock högst osäkert. I Loire är de mest kända odlingsområdena Chinon, Bourgueil och Saumur-Champigny. Druvan odlas i de flesta vinproducerande länderna, bland annat Argentina, Australien, Chile, Cypern, Israel, Italien, Kanada, Kina, New Zeeland, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovenien, Spanien, Sydafrika, Turkiet, Ryssland, och USA med flera.

Synonymer inkluderar acheria, ardounet, bidure, bordo, bouchet (äldre namn Bordeaux), bouchy, breton (Loire), cabernet franco, cabernet frank, gros bouchet, sable roughe, trouchet, tspournako, veron och många flera.

Cabernet franc och cabernet sauginon blanc är föräldrar till cabernet sauvignon.

Druvan har mörkt skal, mognar förhållandevis tidigt och trivs i lite svalare klimatzoner. Cabernet franc beskrivs ibland som en druva man antingen älskar eller hatar. Vinerna har ofta en tydlig doft och smak som minner om gräs, grön paprika, svarta vinbär, hallon, färsk tobak och peppartoner. Smakerna liknar de i viner gjorda på cabernet sauvignon men är lite mer rustika och personliga, vilket jag gillar.

I Bordeaux blandas den nästan alltid med merlot och/eller cabernet sauvignon på andra platser gör man 100% viner på druvan.