Bual branco eller boal är den druva som odlas på Madeira och används i Madeira vin. Bual är det engelska namnet på druvan men också det som ofta används idag. Druvans namn är dock lite komplicerad så bual eller boal är också ett samlingsnamn på flera olika gröna portugisiska druvsorter. DNA-anlyser visar att den sannolikt är resultatet av en naturlig korsning mellan druvorna hebén och alfrocheiro.
Majoriteten av odlingarna återfinns på den södra delen av ön kring Camapanário and Calheta. Idag är det dock en hotad druva, då de flesta vinodlingarna ligger i områden på Madeira där markpriserna stigit kraftigt till följd av turistnäringen och nybyggnation av hotell. Druvan odlas också på Kanarieöarna.
Synonymer inkluderar boal, bual de madeira, boal cachudro, bual branco, gual (Kanarieöarna) och malvasia fina med flera. Den är dock inte densamma eller närmare släkt med malvasia (malmsey) som också odlas på Madeira.
Druvorna ger ganska låg avkastning och har ibland svårt att nå full mognad. Vid sidan av exploatering är detta en annan anledning till att färre odlar den idag. Odlingarna ligger vanligen 100-300 meter över havet. Druvorna är goda även som bordsdruvor.
Vinerna blir i regel medelsöta, får en del kropp, fin kryddighet med inslag av aromatiska toner och precis som alla viner från Madeira har de en riktigt bra syra. Det är inte ovanligt att det finns toner av vanilj och kanel i kryddigheten. Fortifierat vin går alltid att lagra, men Bual tillhör dem som kan lagras längst. Färgen på vinet är en av de mörkast av madeiravinerna. Många av mina favorit Madeira viner är gjort på denna druva.