Blauer portugieser är en blå druva som sannolikt kommer från Österrike. Druvan odlas främst där och i Tyskland, Österrike och Ungern. Odlingar finns också i USA, Tjeckien, Slovenien, Kroatien, Portugal, och Frankrike. Det finns också grå, gröna och vita kloner av druvan. Namnet kommer från en idé att druvan importerades på 1700-talet av en österrikiska ambassadör i Portugal, detta är dock sannolikt inte sant.
Synonymer inkluderar autrichien, badner, early burgunder (Kalifornien, USA), modrý portugal (Tjeckien), oporto (Slovenien), portugais bleu (Jura, Frankrike), portugieser, portugiza crni (Kroatien), português azul (Portugal) och Vöslauer (Österrike). Tidigare kallades druvan för Kékoportó i Ungern, detta är dock inte officiellt namn längre.
Druvan mognar förhållandevis tidigt på säsongen men är känslig för frost och ädelröta. Den ger dock vanligen hög avkastning, vilket gjort den populär i stora delar av Centraleuropa.
Blauer portugieser ger vanligen lätta och bäriga viner med låga tanniner som i sina bästa stunder kan påminna om enklare viner på druvan pinot noir. Många viner är förhållandevis enkla även om det finns undantag. Det görs såväl röda som roséviner på druvan och den används också i blender med andra druvor.
Personligen tycker jag att många av de mest intressanta jag provat kommer från Villány i Ungern och Pfalz i Tyskland.