Barbera

Barbera är en blå druva från Italien, sannolikt från trakten kring Monferrato i Piemonte. Det finns dock indikationer på att druvan introducerades i Piemonte från någon annan plats under 1700-talet eller däromkring. Det är idag Italiens tredje mest odlade druva. Idag är centralområdena för dess odling kring städerna Alba, Asti och Monferrato. där står den för mer än hälften av vinodlingarna.

Traditionellt har druvan haft en ganska låg status, detta har dock börjat att ändras. Den moderna trenden går mot mer koncentrerade och sträva viner. Detta beror på små skördar och att vinerna ofta lagras på små nya ekfat.

Synonymer inkluderar barbera a peduncolo rosso/ a raspo verde/ amaro/ d’Asti/ dolce/ fina/ grossa/ nera/ nostrana/ vera, barberone, gaietto, lombardesca och sciaa. Obserbera att barbera inte har släktskap med druvan barbera del sannio från Kampanien eller barbera sarda från Sardinien.

Utanför Europa odlas barbera också i Australien (Victoria och New South Wales), i USA (Kalifornien) och Argentina.

Druvan mognar förhållandevis sent, håller hög syra även efter att den uppnår full mognad. I vinerna hittar vi ofta syrliga körsbär, plommon, björnbär, blåbär, körsbärkärnor och kryddor. Färgen är mörk och rätt tät. Tanninerna är överlag mjuka och nedslipade.

Det görs viner på druvan både på egen hand eller med sin friska fruktsyra i olika druvblandningar.

Läs mer om druvan i DinVinguide.se i dessa två artiklar av Sofia Ander och Magnus Reuterdahl.

Till Alla druvor