Svenska flaggan
Arbane

Arbane

Arbane eller arbanne är idag en ganska ovanlig druva som kanske är mest känd som en av de sju druvsorter som kan användas i champagne. Det finns bara några få hektar kvar av denna druva, de flesta vinstockarna hittar man i Aube, i distriktet Cote des Bar i södra Champagne.

Synomymer inkluderar albane, arbone, crène, crénillat och darbanne med flera.

Druvan har grönt skinn och klasarna är ganska luftiga. Druvan ger viner som kännetecknas av fräschör, syra som kan bli lite sprittande (nästan bubblig) och elegans. Man får förhållandevis lite druvor per klase och stock vilket sannolikt är en av anledningarna till att den nästan försvunnit.

På många ställen anges att det bara finns en knapp hektar kvar men Drappier nyplanterade omkring 20 hektar för några år sedan. Andra som använder sig av druvan är Moutard et Fils. Moutard som använder druvan i två av sina viner, ett av dessa görs på 100% eller nära på 100 % och Aubry som använder den i ett vin. Ytterligare en producent som har planterat ett antal vinstockar med arbane är Tarlant, de har dock inte använt dem i sina viner än.