Albana

Albana är en grön druvan från Italien. Den odlas idag främst i vinregionen Emilia-Romagna, vanligen under namnet albana di romagna, men den också på Korsika under namnet riminèse. Odlingar finns också i Ligurien och Lombardiet. Det är en gammal druva, de äldsta skriftliga belägen är från medeltiden men den är sannolikt äldre.

Synonymer inkluderar albana a grappolo fitto, albana a grappola lungo, albana gentile och grossa, albanone, ribona och sforcella.

Det görs många olika viner på druvan, bland annat torra, halvtorra viner och söta viner. Många är förhållandevis enkla och endimensionella men det finns en del riktigt bra, bland annat söta viner i passito-stil.

Druvan har en egen DOCG sedan 1987 och en DOC sedan 1967 i Emilia-Romagna. Ett problem är att man inom DOCG tillåts ta ut mycket höga skördeuttag, vilket inte är till fördel för vinerna. De bästa vingårdarna ligger i Apenninernas sluttningar.

Det är en intressant druva och det går göra riktigt bra viner på den. Du bör dock göra viss research för att hitta de där viner som är något lite extra och inte bara prova första bästa.

 

Till Alla druvor