Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Agiorgitiko

Agiorgitiko

Agiorgitiko är en blå vindruva från Grekland, sannolikt från Peloponnesos väster om Aten. Det är en gammal druva och idag den näst mest odlade blå druvan i Grekland. Den odlas på flera platser i Grekland men den är tydligt kopplad till vindistriktet Nemea. Det finns flera mutationer av druvan.

Synonymer inkluderar aghiorghitiko, mavro nemeas, mavroudi nemeas och st. george. Namnet St. George kommer sannolikt från ett kapel i Nemea som var vigt till detta helgon.

Den blir som bäst då den odlas på hög höjd. Skalet är tjockt och ofta lite vaxigt. Druvans färg är blålila med nyanser av ljusrött. Vinerna får förhållandevis låg syra och den kan ge en mycket hög avkastning. Druvan är motståndskraftig mot många sjukdomar, mögel och angrepp.

Mänga av de bästa vinerna  kommer från Nemea. Det är inte ovanligt att den blandas med druvan cabernet sauvignon som i det populära bordsvinet katoi. Den ger viner som kraftfulla och smakrika men används också till lättare och fräschare viner samt rosévin.Vinner får ofta en del tanniner men de är förhållandevis mjuka och ofta väl integrerade i vinerna.