Ekologisk Cabernet Sauvignon – från Chile

Cabernet sauvignon på tapeten i september... Min vana trogen tar jag en djupdykning i Systembolagets ekologiska utbud. I den här artikeln fokuserar jag på vinerna från Chile och i nästa kommer en rapport från resten av världen. Håll till godo!

Annons:

Cabernet sauvignon är en populär blå druva. Välj en plats där det odlas vindruvor och du kan ge dig katten på att det finns större eller mindre mängder cabernet sauvignon. Kanhända är en av anledningarna till populariteten att druvan passar ypperlig att blanda upp med andra druvor…? Vid en snabb sökning i Systembolagets ekologiska sortiment hittas inte mindre än 42 artiklar som innehåller cabernet sauvignon. Någon form av urval måste till och jag valde därför ut viner som innehåller 50 % cab eller mer. Resultat? Fjorton återstående viner, av vilka hälften är från Chile?!? Chile har faktiskt blivit något av ett favorit-vinland för mig. Anledningen? Massor av prisvärda och välgjorda viner, i en tillgänglig men ändå stram stil. Lika bra att kika närmare på några chilenska, ekologiska guldkorn!

 

Cono Sur Cabernet Sauvignin CarmenereCono sur gör ytterst välgjorda viner i en tillgänglig och publik stil. Deras Cabernet Sauvignon Carmenere 2015 är inget undantag – här fås ett ytterst stabilt och presentabelt vin, i en fruktstramare stil. Frukten, balansen och syran balanseras väl och helheten andas lättsam klass. Detta är lätt att gilla, och dricka!, samtidigt som det finns något där som påkallar matsällskap. Personligen blir jag sugen på grillade grönsaker med en fyllig hummus… Sitter säkerligen inte fel till lite mustigare grytor heller – prova gärna till en linsgryta med långkokad tomatsås, en klick crème fraiche och lite riven parmesan.

 

AdobeMed risk för att verka tjatig – men vid det här laget har ni nog vant er – men om möjlighet ges slår jag gärna ett slag för producenten Viñedos Emiliana. För detaljer – kika på Adobe Reserva Cabernet sauvignon 2015 – i min artikel Hållbart – Rättvisemärkt. Som av en händelse tycker också Sofia Ander om vinet. Kanske hittar ni fler bra uppslag i hennes artikel om Cabernet sauvignon och maten till? Det gjorde i alla fall jag..

 

 

Santa Inés Organic Cabernet Malbec CarmenereDet är alltid lika roligt att bli överraskad av bra boxar. Mycket är slätstruket och inte alls särskilt trevligt, men här har jag alltså hittat två boxar som sticker ut. Först ut en minibox, Santa Inez Organic 2014, som i flaskformat skulle motsvara en magnum. Här har vi ett vin i seriös och frisk stil. Jag gillar verkligen att fräschören behållits, samtidigt som det finns en tyngd och hint av smak från faten. Detta blir jag varken trött eller tråkad av, utan snarare upplyft! Matmässigt fungerar det till mycket. Jag serverade till en ostbricka med mer chark och mindre smakrika ostar. Funkade finfint!

 

Quepasa¿Qué pasa? Jo tack riktigt bra! Förutom att fråga hur det står till så är vinboxen ¿Qué pasa? 2015 fortfarande en av de bättre boxarna på Systembolaget.  Tidigare rekommenderade jag denna fylliga men följsamma box till studentfesten, men nu är det snarast pizzabuffé jag längtar efter. Om ni mot förmodan har missat hur lätt det är att lyckas med den egna, hemmagjorda pizzan har jag botemedlet här!

 

Blev ni som jag sugen på lite ekologisk chilensk cabernet sauvignon? Då finns det bara en sak att göra, prova själv!

Läs mer

Fler artiklar