Svenska flaggan
jordärtsskocka, chardonnay, filodeg
Skriven av Anette Rosvall

Vad passar inte till chardonnay?!

Chardonnay! Jag måste börja med att hylla denna otroligt mångsidiga druva. Som finns i alla möjliga schatteringar och nyanser. Den passar nästan till allt i matväg. Det skulle kanske vara det tyngsta, mörka och murriga rätterna som kanske får hålla sig till annat vin. Men annars....kombinationerna är oändliga.

Det är just kombinationerna med mat som jag kommer att titta närmare på under augusti månads tema – chardonnay! Som sagt är variationerna oändliga. För det är få druvor som är så mångsidiga som den härliga Herr Chardonnay.

Från hög, hög syra som nästan gör ont i tandhalsarna till runda, mjuka viner med tropisk fruktsötma samt ekiga, oljiga tungviktare. Men de olika varianter som finns kommer mina kollegor här på DinVinguide.se att berätta mer om under månaden augusti.

Jag kommer att fokusera på det som hamnar på tallriken. Eftersom vinerna är så omväxlande i sin karaktär, så måste även maten variera. Så beroende på vilken sorts chardonnay vi bjuder på så ser givetvis maträtterna olika ut. Till det jag tänker bjuda på idag skulle en champagne eller en vit bourgogne passa fint. Båda vinerna är så klart gjorda på vår eminenta temadruva chardonnay. Båda vinerna har en syra som klarar av det feta, salta och frasiga i rätten. Dessutom plockar de sannolikt upp det fräscha äpplet, samt örtigheten från det kryddgröna. Missa inte att göra en vinägerstingig tomatsallad till. Men beroende lite på hur hög syra det är i ditt vin så kan du behöva öka syran i rätten. Håll en citronklyfta redo för ett test. Om du känner att matens fetma fastnar i gommen, pressa lite citron eller häll lite extra vinäger på rätten så löser sig problemet.

På tallriken idag kommer det att ligga en jordärtsskockslåda med frasig filodeg. Vår rätt idag är en liten goding som passar antingen till en liten naggande god snitt som aperitif, en smarrig för- eller mellanrätt, men även som ett tillbehör till en varmrätt. Receptet hittar du som vanligt här nedanför.

Smaklig spis!

 

 

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer