Svenska flaggan
Tomater smakar bäst i Italien - Enkelt och gott - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Tomater smakar bäst i Italien.

Håller ni inte med mig om att det är just de Italienska söta, undebara tomaterna och allt som tillagas med dem som man längtar efter på ett nästan osunt sätt?!

Jag vidhåller absolut att det är i Italien som tomater och allt som tillagas med dem smakar bäst. Det är faktiskt så att jag ibland längtar efter dem på ett nästan osunt sätt. Det enkla är det goda och känn hur det vattnas i munnen när jag säger Bruschetta, Mozzarella Caprese, Pasta pomodoro, Pizza margherita och Pasta arrabiata eller putanesca. Rätter som till stor del innehåller de underbara söta och helt fantastiskt goda italienska tomaterna. Ja, en hel del annat också som lök, vitlök, bröd, pasta och olivolja men det är liksom tomaterna som spelar huvudrollen i dessa rätter.

De enda tomaterna som möjligen kommer i närheten av dessa smakbomber är de små ynka stackare som man med stor möda själv odlar på altanen. Men skall de komma i  närheten så måste man ha tur med väder och vind. Hålla tummarna för att den svenska sommaren ger mängder med sol, långa varma nätter och lite lagom nederbörd. Så är inte alltid fallet tyvärr.

Ett trix som jag brukar ta till är att värma de tomater som inte har samma smakintensitet som de Italienska. Antingen långsamt i ugnen som i receptet här nedanför. Eller så slänger jag ner en klick smör, en liten skvätt olja i en kastrull eller panna. Sedan även ner med lök, vitlök och så även tomaterna, antingen hackade eller skurna i bitar. Men även tomatpurén och de krossade burktomaterna smakar och doftar så mycket bättre om de får göra sällskap med smör, olja och lök i värmen. Då får man fram de där härliga solmogna dofterna och smakerna.

Jag ger som vanligt recept till några härliga rätter med tomater här nedanför. Men du, spar receptet till Bruschettan tills tomaterna är lite mer solmogna än nu!

Smaklig spis!

 

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer