Tårta – One of my favorite things!

Tårta – One of my favorite things!

Tårta – One of my favorite things!

moussetarta

“Cream colored ponies and crisp apple strudels
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Wild geese that fly with the moon on their wings
These are a few of my favorite things”

Jag visst är det underbart med äppelstrudel, speciellt när den är nybakat och frasig. Samma med schnitzel och det är vackert med krämfärgade ponnies. Men vad sjutton, den som skrev den här låten glömde ju alldeles av tårtan. Det är ju det optimala bakverket att fira med. Ställ en tårta på bordet och det blir fest direkt.

Den här godingen vispade jag ihop förra helgen när det var mors dag. Jag kallar den (och nu är det viktigt att du lägger till med en göteborsk accent) Mossans Moussetårta och den består av en mascarpone-, och rabarbermousse på en frasig mandelbotten. Men med denna tårta kan man fira alla sorters jubileum: födelsedagar, studenter, examen av alla slag, samt nationaldagar och midsommaraftnar. Det är bara att köra!

Mossans Moussetårta!

Mandelbotten

1 dl mandelmjöl

200 gram riven mandelmassa

2 stycken äggvitor

Mousse

2 dl vispgrädde

250 gram mascarpone

2 dl rabarbersylt (eller annan sylt)

1 dl smetana

3 stycken gelatinblad

Garnera gärna med

Jordgubbar (eller andra färska bär) i skivor

Saft och skal av lime

Någon nypa socker

Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum, vänd ner den rivna mandelmassan och mandelmjölet. Bred ut smeten i en springform (22 cm i diameter) lägg gärna ett bakplåtspapper i botten då blir det lättare att lossa botten senare.

Baka av botten i cirka 10-15 minuter i 200 grader, eller tills den har fått en fin gyllen färg. Ta ut formen och låt botten svalna. Under tiden fixar du moussen. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Vispa ihop grädde, mascarpone, smetana och rabarberkompott/sylt, smaka av med vanilj, och eventuellt lite socker. Jag tycker om att ha min mousse syrlig, eftersom botten är söt, men du gör så klart som du vill.

Nu åter till gelantinbladen, lyft upp dem ur vattnet och krama dem lite granna. Lägg dem i en liten kastrull och låt dem smälta försiktigt på svag värme. Häll i den flytande gelen i grädd- och rabarberblandningen och vispa runt ordentligt. Häll moussen på den avsvalnade botten och ställ in kakan i kylskåpet i 3-4 timmar men helst över natten.

Dekorera gärna med färska bär och servera mer än gärna ett glas sött vin till exempelvis, Baron Ricasolis söta vin Castello di Brolio Vin Santo (nr 79479) Och när vi ändå pratar om Ricasolis viner så kan ni kika in dels på Sofia Anders sida och läsa mer om Baronen och hans viner samt på Karoline Nordefors sida och läsa om den tävling som Baron Ricasoli utlyser. Det kan vara du som blir hans nya vininspiratör.

Hipp hipp hurra!

Tårta - One of my favorite things! - DinVinguide | DinVinguide.se