Svenska flaggan
Sylta, safta, mosa och pickla! - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Sylta, safta, mosa och pickla!

Sylta, safta, mosa och pickla för nu är hösten här och det är dags att fylla sitt skafferi med godsaker.

I år försöker jag med alla medel att intala mig att hösten är härlig, att luften är hög och full av syre, att mina kinder blir rosarosiga av den friska luften. Att löven är vackra och skogen full av godsaker som jag kan sylta, safta, mosa och pickla.

Men jag tror faktiskt att jag håller på att bli till en björn, jag vill bara lägga mig djupt in i sängen med minst två täcken över mig. Med raggsockor och yllepyjamas.

Det enda som kan få mig lite lycklig är att det är så härligt med allt i trädgårdarna och skogen som går att sylta, safta, mosa och pickla. Äpplen, plommon, päron, bär och svamp. Häromdagen fick jag en påse vackra Transparent Blanche äpplen och en påse med goda plommon det skall få bli både chutney, marmelad och mos. Dessutom har jag en kompis plockat goda lingon som jag skall koka lingonsylt på. Det är också nu man kan göra fynd i grönsaksdiskarna, tomater, pumpor och annat smarrigt som går att förädla.  Egen ketchup, eller min urgoda tomatsås  och de långsambakade tomaterna som ni fått recept på tidigare. Du hittar även en vansinnigt god rökigt blåbärssylt som får sin smak utav Ardbeg som är en av de rökigaste varianterna av Islay whisky. Sylten är supergod till vitmögelosten på ostbrickan, ger karaktär till pannkakorna och sitter som en smäck på en rostad till kvällsteet nu när kvällarna börjar bli mörkare.

Fyll på skafferiet!

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer