- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Söt, sötare, sötast!
Söt, sötare, sötast!

Söt, sötare, sötast!
Undrar om det finns någon dessert som är sötare än en maräng. Det är nästan så att jag, som är en sockerälskare av rang, slår bakut, sockret lägger sig som en hinna som hindrar de flesta andra smaker att komma fram.
Men! om man slänger på lite syrliga tillbehör som i det här fallet, en halloncurd, färska hallon och en syrlig lime- och myntasirap. Ja, då finns det nästan inte något som är godare. Den här lilla sötnosen gjorde jag till restaurangen BistroEdsbacka, som för övrigt är mitt stamhak och vattenhål här i Sollentuna där jag bor. Om ni inte varit där, så har ni missat något. Riktigt god vällagad mat med ambition, fin och kunnig service och ett riktigt bra vinutbud.
Pavlovan behöver ett riktigt sött vin som ändå har en fin fruktighet, jag tycker att du skall prova Moscato d’Asti NIVOLE från Piemonte Italien. Det är ett vin gjort på druvan Muscat Blanc à Petit Grains. Det är den äldsta medlemmen i familjen Muscat. Vint smakar doftar av persika, fläder och citrus. Smakar sött och lite pärlande med små fina bubblor och en alkoholhalt på bara 5%.
Här får ni det riktigt långa receptetet på min Pavlova, i utbyte vill jag ha så många andra tips som möjligt på vad DU skulle dricka till den här desserten. Jag måste ju utveckla min smakpalett! Ni vet jag bygger ju på min kunskapsbank!
Anettes Hallon-Pavlova med mynta- och citronsirap
Pavlovamaräng
8 äggvitor
2 tsk maizena
1 tsk vaniljsocker
4 dl socker
Vispa marängen tills den är hård och allt socker har “smält” (det gör det medan du vispar) skeda upp 16 st kluttar. Släta ut kanterna med en sked och gör en fördjupning i mitten. Grädda i 175 grader i ca 30 min. Kolla av dina maränger de skall vara torra på ytan, men kommer att vara lite segkladdiga i mitten.
Halloncurd
2,5 dl sugar
Zest o saft fr 1 citron
8 stora äggulor
200 gr smör
2,5 dl hallon
Sjud socker, äggula o citron, vispa och sjud, ta bort från värmen när det blivit lagom tjockt. Det finns ett trick för att veta när det är lagom tjockt, kallas rosprovet (eller slevprovet) Stick ned en slev/sked i din curd, vänd den med den välvda sidan uppåt, dra med lillfingret så att det blir en “gata” på skeden, om curden rinner tillbaka igen så är den inte klar. Då är det bara att koka en stund till.
När du är nöjd med kokningen tar du bort kastrullen frårn värmen och vispar ned smöret. Värm sedan försiktigt ca 5 min, så att allt smör smälter. Låt sedan kallna helt i kylskåp.
Purea sedan hallonen och kör genom en sil så att alla kärnor försvinner, vänd ned i curden. Du kommer att få ungefär 5-6 dl curd och det räcker mer än väl till dina pavlovabakelser. Men curden är supersmarrig även på en skorpa, en rostad macka eller som fyllning i en tårta.
Mynta- och citronsirap
En näve myntablad
0,5 dl vit sirap (eller flytande majsstärkelse)
Zest och saft från 1 citron
Mixas alla ingredienserna riktigt slätt, smaka av. Sirapen skall vara ganska citronsyrlig för att väga upp den söta marängen.
Garnering
Vispad gärdde med en klick creme fraiche, eller mascarpone i för att få upp syran en liten smula.
Hyvlad vit choklad
Färska hallon
Montering:
Lägg din maräng på en tallrik, klicka först i någon matsked halloncurd i fördjupningen, jag spritsade sedan min gräddkräm, lade på hallon, hyvlade lite vit choklad över och sist men inte minst “drissla” (ett underbart engelskt ord, som jag inte hittat någon perfekt översättning på) lite mynta- och citronsirap över.