Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Snapsvisor och sill hör midsommaren till.
Skriven av Anette Rosvall

Snapsvisor och sill hör midsommar till.

Snapsvisor och sill hör midsommaren till. Men vad mer? Magnus har ju redan givit er tips på vad ni kan hälla i glasen. Så här kommer nu tips på maten!

Magnus har ju redan givit er tips på vad ni skall dricka till midsommar, så nu tänkte jag ge er vägledning till vad ni kan lägga på tallriken. Inlagd sill i massor av varianter, med sällskap av färskpotatis är något vi äter till alla sommarens högtider här i Sverige men det finns goda alternativ.

För ett tag sedan deltog jag i en tävling som skulle puffa för strömming och sill. Jag tog fram en variant som jag kallar Anettes nymodiga, marinerade, frasiga strömmingsfileer. Den serveras med en äppel-, kapris-, och lökvinägrett samt en emulsion på bryntsmör och rosmarin. Du hittar receptet på den här, eller i länken nedanför.

Sedan vill jag också puffa för en annan smaskig variant på sill. Det är min iskalla sillglass. Ja, det låter skumt, men en solig varm sommardag så sitter den som en smäck. Jag serverar den gärna på Fridas eminenta filmjölksbröd som du också hittar recept på här nedan. Det här är mycket bra festmat som går utomförträffligt att laga en stund i förväg. Vilket gör att värd och värdinna kan slippa stå och feja och svettas i köket precis innan alla gäster kommer. De kan istället i lugn och ro ta emot sina vänner med en sval skål på verandan. Recepten hittar du som vanligt i länk nedanför.

Till midsommarens sillar, potatisar och snapsar bör man, enligt mig, sjunga. Så i glaset häller jag en nyhet från, O.P Andersson, Petronella, som är kryddad med Äpple och kummin, eller så tar jag som vanligt min pappas favorit Aalborgs Jubileums akvavit. Nu vill jag även slå ett slag för snapsvisan. Jag har som regel att försöka lära mig minst en ny varje år. Men min favorit är sedan länge Povel Ramels underbara ”Tids nog får man cykla”. Den går så här:

”Man cyklar för lite
Man röker för mycket
och man är fasen så liberal
när det det gäller maten och spriten
Jag borde slutat för länge sen
men denna sup är för liten
Vad tjänar att hyckla – Tids nog får man cykla!”

 

Skål!

 

 

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer