Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Rom, choklad, kaffe och en puff på cigarren. - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Rom, choklad, kaffe och en puff på cigarren.

Rom, choklad, kaffe och tobak är riktigt bra smakkamrater och dessutom sådant som alltid har intresserat mig. Nu har jag till min glädje hört att den mörka romen tar mark här i Sverige. Det borde betyda att vi får flera sorter att välja ibland. Ett riktigt bra märke som jag fick nöjet att prova härom veckan är Ron Zacapa. De presenterade de tre sorter som finns här i Sverige, Ron Zacapa 23, XO och deras Limitada. Zacapa gör sin rom utav Virgin Sugercane honey, och drycken lagras högt uppe i bergen i flera år och i omgångar på olika sorters fat. Bland annat amerikansk ek, Olorosofat, Cognacsfat och vissa sorter dessutom på hårt brända körsbärsfat. Att just choklad och rom är en finfin kombination vet nog alla men här fick jag även prova en kombination som faktiskt var helt ny för mig, men som jag absolut kommer att njuta av i sommar – Rom och salt och krämig gorgonzola, trot eller ej det är smashing och sitter som en smäck i munnen. Vill ni läsa mer om provningen och om företaget som gör romen så klicka er fram till min kollega Jerry Lindahl.

Det jag kommer att bidra med är en variant på ett av mina vansinnigt goda recept. Här kommer nämligen en Pot du crème au Chocolate som doftar av rom, och som du kan äta i små bitar tillsammans med just ett glas rom. Passa t ex på och försök att få tag på en av de sista flaskorna av Ron Zacapa Limitado, SB# 10084 för 751 kr, en liten stark espresso efteråt plockar du fram din cigarr och njuter. Det är mumma en vacker sommarkväll!

Puddingen

5 st äggulor
4 dl grädde (av den allra fetaste sorten)

0,5 dl mörk rom
1.5 dl socker
1 tsk vanilj
0.5 dl kakao

Ganache

1 dl grädde
100 g choklad (så mörk som du själv önskar)
2 msk mörk sirap (jag använde cane syrup)
1 dl mörkt muscovadosocker
En klick Nutella (kan uteslutas)

en skvätt mörk rom

2 msk smör

Vispa ihop alla puddingingredienser till en fluffig smet. Häll smeten i en ugnsform, som rymmer ungefär 1 liter. Ställ sedan formen i en större ugnsform. Häll på vatten så att det kommer upp till ungefär hälften av den mindre formen med chokladsmeten.

Låt den gå i 150-180 graders ugn i ca 1 timme. När den är klar så skall den vara dallrig som en bryllépudding ungefär. Ta ut puddingen och låt den svalna innan du ställer in den i kylskåpet i minst 6 timmar eller över natten.

Nu till Ganachen häll alla ingredienser i en kastrull och rör tills du allt har smält och tjocknat, det skall småbubbla lite som lava om röran. Ta då av kastrullen från värmen och rör ned 2 msk smör, rör tills det smälter. Låt chokladganachen svalna lite och häll den sedan över den helt kalla puddingen.

Låt sedan hela härligheten stelna i minst en timme i rumstemperatur och servera sedan med vaniljglass, vispad grädde eller creme fraichekräm (dvs 1 dl vispad grädde blandad med 1 dl creme fraiche, lite vanilj och en nypa socker). Pudra gärna kakao över, det blir snyggt.

Smaklig spis!

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette