Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Paté och Pinot Noir = Fredagsmys! - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Paté och Pinot Noir = Fredagsmys!

pate

Jag hoppas att ni nu har lärt er en massa om druvan Pinot Noir, här på DinVinguide. Det är ju månadens tema, och jag tänkte att jag skulle bjuda på något som passar bra att äta till. När du skall göra mat som passar till Pinot Noir vin kan du gärna använda ljusare kött, använda örter som timjan och rosmarin. Svamp, sidfläsk och tryffel är mumma till men tänk på att inte smakerna skall ta över den ofta lite finstämda karaktären i vinet. Och så avsluta gärna med ett lite fruktigt och sött tillbehör som rostade rotsaker eller en gele.

Så här har jag gjort en örtig bakad kycklinglever paté som självklart serveras med en bärig cumberlandsås, och en lätt syrlig inlagd gurka. Och du, det är inte svårt att göra en paté, lite tid och lite kärlek är allt som behövs.

Så här gjorde jag:

Anettes paté

200 gram kycklinglever

100 gram fräst bacon eller sidfläsk

2 rivna vitlöksklyftor

250 gram lammfärs

250 gram fläskfärs

salt och svartpeppar

2 msk vetemjöl

2 ägg

2 dl crème fraiche

finhackad färsk timjan

smör

Börja med att fräsa små bitar av bacon/sidfläsk i en het stekpanna i omgångar så att det får yta och lite smak av smöret. Sedan gör du samma sak med resten av köttet, häll inte i allt på en gång, för då blir det kokt. När det är färdigstekt, häller du ner det i en bunke och blandar ihop med övriga ingredienser.

Smaka av smeten med salt och peppar och eventuellt lite mer timjan. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en smord form (då får du ur patén lättare) häll sedan smeten i ugnsformen (den här smeten räcker till en 1,5-litersform, men det går bra att göra patén i småformar också). Låt nu patén gå i ugnen i 200 grader i cirka 60 – 70 minuter. Den skall vara fast och ha lite yta när den är klar. Om din ugn är lite extra varm så håll ögonen på ytan så den inte bränns. Lägg på foliepapper om det behövs.

När patén är klar skall den svalna i press, alltså lägg ett lager plastfolie över och sedan tex ett mjölkpaket på ytan innan du serverar, så håller den formen bättre. Ät den på rågbröd med cumberlandsås och cornichongurkor och så ett glas Pinot Noir. Här kommer två stycken underbara varianter en flaska sammetslen elegans och struktur signerad Thomas Morey, Beaune Premier cru Les Grèves som du beställer hem via Provinum.

Eller så springer du till Systembolaget och handlar en Pinot ifrån Nya Zeeland. Seresin Lea, SB 78397 251 kr i beställningssortimentet. Ett ekologiskt producerat vin med plommon, kryddor och lite jordiga toner sitter detta vin som en smäck till vår paté. Vill du har flera tips så kikar du här hos Sofia Ander och hittar tips på juste Pinot Noir för runt hundralappen.

Smaklig spis och trevlig helg!

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette