Svenska flaggan
recept, Anette Rosvall, saffranssemla, semla, fettisdag
Skriven av Anette Rosvall

Nästa vecka infaller årets fetaste tisdag.

Nästa vecka infaller årets fetaste tisdag. Kärt barn har många namn men se till att du unnar dig minst en semla, fettisdagsbakelse, hetvägg eller fastlagsbulle.

Nästa vecka infaller årets fetaste tisdag. Kärt barn har många namn men se till att du unnar dig minst en semla, fettisdagsbakelse, hetvägg eller fastlagsbulle, för det har väl aldrig varit skönare att vara fet än just på tisdag.

För då på fettisdagen, kanske årets främsta högtid, så får man ju självklart äta precis så många semlor man vill. Till frukost, till förmiddagsfikat, efterlunch, självklart en till eftermiddagsfikat och sedan en hembakad semla till efterrätt efter din middag. Avsluta dagen med en natta-semla innan läggdags så din mage är riktigt stinn innan du somnar och drömmer feta drömmar.

Jag vet att vi är många som fuskat och startat för läääänge sedan, men jag tänker så här. För att hitta den allra bästa semlan, alltså den optimala som skall förgylla en sådan viktig dag. Ja, då måste man ju börja i tid så man hinner testa alla som finns.

För utom det där med tidsaspekten, är jag faktiskt ganska traditionell när det gäller semlor. Jag vill ha min rund, gjord i vetedeg, med mandelfyllning, toppad med grädde, locket får vara runt eller trekantigt men måste vara pudrat med florsocker. För några år sedan gjorde Semmelwrapen succe. Sedan dess har jag sett några trevliga varianter. Men i år tror jag att uppfinningsrikedomen slagit alla rekord. Det finns chokladdoppade, marsinpanklädda, sådana med ankelever och tryffel (wierd, ja jag vet) semmelkorven, wienersemlan, semmeltårta, semla med nutellakräm… ja, som sagt det finns ingen hejd på hur man kan göra. Här nedanför hittar du som vanligt recept på mina varianter. Båda runda, med mandelfyllning, toppade med grädde, locket är pudrat. Men smakerna kanske kan göra dig lite förvånad. Men våga, prova en saffransdoftande med cointreaumandelmassa, eller den lite mer vuxnare, mörk chokladig med kaffesmak på fyllningen. Sedan vill jag också puffa för Sean Edens semmeldrink.

Happy fettisdag!

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer