Svenska flaggan
Kombinera mat och chardonnay, vad skall man tänka på? - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Kombinera mat och chardonnay, vad skall man tänka på?

Ja, för all del, det går ju att bara dricka vinet. Men ibland kan det vara värdefullt att få råd om saker att äta till de goda vinerna som mina kollegor tipsar om.

Det är just för dessa råd och tips som jag finns här. För det är ju så att allt blir så mycket bättre om man får något att äta tillsammans med de underbara dryckerna.

Häromdagen tipsade till exempel Sofia om ett vin på tillfälligt besök från Swan Bay i Australien nr 99335 för 139 kr. I den här varianten av druvan får chardonnay tropisk frukt och citrusblom som samsas med nötter och en trevlig vaniljig fatton. Till det här vinet serverar jag gärna halstrade pilgrimsmusslor med rostade hasselnötter, brynt smör och en grillad citron vid sidan av. Receptet hittar du i länken här nedanför. Här hittar du även två andra rätter som passar till liknande chardonnayviner med hög syra, bra fruktsötma och lite fatkaraktär.

 

Men hur skall man då tänka när man kombinerar mat och vin. Kort kan man säga att grundsmakerna påverkar hur saker du äter och dricker passar ihop. Numera finns det minst 5 stycken, de lärde diskuterar om man även skall lägga till ytterligare två. Nummer 6 – fett och nummer 7 – vatten, men det finns ingen konsensus i den här frågan än.

Men om vi koncentrerar oss på ovan skrivna kombination så kan man konstatera att detta vin har syra, fruktsötma och en krämighet som kommer ifrån ekfatslagring. Fett och syra jobbar bra ihop så hög syra i vin vill ha fett på tallriken. Ett annat toppentips är att servera något syrligt vid sidan av sin mat. Grillad eller färsk citron, vinäger, vin med hög syra eller ättika hjälper alla till när smaken på maten upplevs lite fet och fadd. Droppa lite extra syra över den och vips så blommar smakerna igen. Vi ger vinet från Swan Bay det brynta smöret och de rostade hasselnötterna. Det passar även ihop med krämigheten och nötigheten i vinet.

Salt är också en viktig smakbärare, så ställ gärna fram en fin skål med lite extra flingsalt så dina gäster själva kan reglera smakerna. Vi serverar pilgrimsmusslor som har en naturlig sälta och havsmineralitet som plockar upp samma smaker i vinet.

Den mogna frukten i vin ger en härlig solmogen och söt smak. Den kan på inget sätt jämföras med vin som har tillsatt socker, där känns sötman oftast kladdig och påträngande. I detta vin från Australien hittar vi en härligt mogen tropisk fruktsötma som vi balanserar med rotselleri och blomkålskräm. Vidare med pilgrimsmussla som har en naturlig skaldjurssötma. Här passar det så bra att även pressa saften från en grillad citron över rätten.

Det här vinet har även en mjuk ton av vanilj som kommer ifrån att det lagrats en stund på ekfat. Detta kan man plocka upp genom att ge rotselleri- och blomkålskrämen en liten nypa vaniljpulver. Men annars så är den silkiga krämen och det brynta smöret fina kamrater till ekfatslagringens aromer.

Här har du fått några tips på hur du kan tänka när du skall kombinera mat och vin. Men det finns många andra sätt att fundera på. Jag återkommer med flera en annan gång.

Smaklig spis!

 

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer