Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
recept, Anette Rosvall, affogato, italien, kaffe
Skriven av Anette Rosvall

Italiens sötsaker!

Italiens sötsaker är många och goda. Vill du känna dig som en infödd börjar du dagen med riktigt stark kaffe och en liten söt läckerbit.

Italiens sötsaker!

Italiens sötsaker är många och goda. Vill du känna dig som en infödd börjar du dagen med en riktigt stark kopp kaffe en liten söt läckerbit. För italienarna är verkligen svaga för sockriga godsaker till sitt kaffe. Däremot brukar middagarna oftast bara avslutas med lite färsk frukt eller en bit ost.

Det finns rätter du hittar över hela landet som tiramisu och pannacotta. Här nedanför hittar du som vanligt mina recept på dessa delikatesser. Annars har de olika regionerna sina specialiteter, som bygger på det som växer och trivs i närområdet. Till exempel bjuder Siena på panforte – en gammeldags kaka med torkad frukt och massor av kryddor. I Sicilien äter man gärna en mascarponefylld Cannoli. Jag som är en sockerråtta av rang och gillar så klart det mesta som serveras. En riktigt smarrig sak som kan serveras efter en tung middag där man bara behöver något uppiggande är Affogato. Ordet betyder ”drunknad” och det kanske inte låter helt trevligt. Men det här är en favorit i mitt hus. Jag som älskar både glass och kaffe tycker att det är den optimala avslutningen på en god middag. Du kokar riktigt starkt espressokaffe. Tar fram dina minsta och sötaste espressokoppar, fyller dessa med en perfekt kula av den bästa vaniljglassen. Häll sedan kaffeskvätten över glassen och ät med sked. Vill du lyxa till det lite extra så häll även en liten kork av din favoritlikör och klicka lite grädde över härligheten.

Smaklig spis!

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer