Gnocchi, förlorat ägg och meatless monday

2012-02-29 07.37.35

Den här rätten med gnocchi har jag skrivit om förut men jag tror att ni är många som fortfarande inte provat den. Så jag slänger in en lite påminnelse. Receptet kommer ifrån min och Emmas kokbok DinMatkasse där man väldigt smidigt får inköpslistor och menyer för 16 av årets veckor. Man kan använda den som en liten puff av inspiration nu när vardagslunken drar igång igen. De olika veckomatsedlarna består alltid av en veg, en fisk, en kött, en soppa, en pasta, och längst bak finns ett gäng dessert-, sås-, dressing-, och salladsrecept. Det är helt enkelt en jäkligt bra bok, om jag får säga det själv.

Nog snackat om boken, här kommer receptet på maten ovan. Gnocchi med förlorat ägg och frasig salvia. Ser ni hur de små gnocchi-bollarna simmar sött i det brynta smöret, hur du kan säkert förstå hur de smörfrästa salviabladen doftar, och dessutom föreställa er att ni skär i det förlorade ägget som blandas alla de smakerna till en symfoni i munnen. Ja, det skall va mycket smör till den här rätten. Det är nyttigt för själen! Det är inte svårt att göra rätten men den kräver lite pyssel. Jag lovar att det går som en dans om du bara tänker på hur gott det kommer att smaka när allt ligger på tallriken.

Gnocchi med förlorade ägg

800 g potatis

2 ägg

minst två nypor salt

3–5 dl vetemjöl

en liten skvätt olivolja

rejält med riven parmesan

smält smör

finhackad salvia

100 g färsk spenat

2 vitlöksklyftor, pressade

salt och peppar

Koka potatisen med skalet på. När den har kokat klart, skalar du och pressar den. Tillsätt ägg, salt och mjöl (i med lite i taget, det är inte säkert att du behöver allt mjöl). Du skall få en mjuk deg som inte klibbar. Vi knådade med händerna, men du kan så klart använda en elvisp med degkrokar, eller en vanlig träslev.

Rulla degen till långa korvar. Skär dem i mindre bitar och mönstra dem genom att trycka en gaffel mot ena sidan. Lägg dem efter hand på en bricka med lite mjöl på och koka dem i riktigt salt vatten. De är klara när de flyter upp. Lägg dem på en djup tallrik och riv över rejält med ost. Smält smöret. När det börjar lukta nötigt lägger du i salviabladet, den färska spenaten, den pressade vitlöken och smakar av med salt och peppar. Häll det kryddade smöret över gnocchin och placera det förlorade ägget mitt på toppen!

Smaklig spis!

Fler artiklar