Svenska flaggan
Friterade äppelringar med syrlig citron- och yoghurtglass samt självklart ett glas sött vin. - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Friterade äppelringar med syrlig citron- och yoghurtglass samt självklart ett glas sött vin.

Om nu någon av er sitter där och är galet sugen på efterrätt idag, så får ni här ett riktigt smarrigt recept. Friterade äppelringar med sval, syrlig citron- och yoghurtglass, blir nästan som ett nyttigare alternativ till munkar. Självklart skall detta serveras då ringarna är alldeles nygjorda, lite ljumna så att glassen smälter lite granna. Det kräver dock lite framförhållning för glassen för den skall ju stå och frysa till sig lite granna. Och du! Glöm för all del inte det söta vinet till, kika här under i min lista för lite goda grejer till glaset.

Jag är en sådan som gärna väljer en lite mindre varmrätt, eller en förrätt till middag. Varför det undrar kanske du?! Jo! bara för att jag absolut måste kunna orka med någon sorts efterrätt. Det behövs inte en överdådig, pampig tårta varje dag, men något litet sött som avslutar måltiden är ett måste för mig.

Men som för att sprida lite extra stjärnglans på sin middag så kan man ta ett litet glas sött vin efter maten. De söta vinerna får – enligt mig – inte alls den  uppmärksamhet de är värda. Oftast kräver de mycket mer arbete och omsorg än de vanliga bordsvinerna. Därför vill jag nu förutom receptet på de gudomligt goda äppelringarna med den smaskiga glassen, ge er lite tips på söta saker att hälla i glaset.

 

Brännlands Iscider SB 2918 – är en av mina favoriter, du känner friskheten av svenska äpplen i både nos och palette. Sedan kommer kola, smör och en massa andra godsaker i kapp, och detta vin passar utomförträffligt både till ostbrickan och till den här efterrätten.

Alambre SB 99418 –  Moscatel du Setubal ifrån Portugal smakar knäckigt, med toner av sultanrussin, nötter och muscovadosocker. Passar som handen i handsken till desserter med frukt, nötter och självklart även till äppelringarna.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer