- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
En smarrig impadessert!
En smarrig impadessert!

En smarrig impadessert!
När man skall bjuda någon på middag är det toppen med impa-grejor. Det är rätter som inte är jättesvåra att göra men som ser ut att vara väldigt avancerade. Det gör gästen glad, hen känner sig speciell och väl omhändertagen, och det är stor risk att hen bjuder tillbaka på något smarrig och sånt är ju alltid trevligt.
Den här efterrätten är precis en sådan impa-rätt, för det första är den riktigt god, men sedan är den snygg och så dessutom så ser det ut som om den är svårare att göra än vad den är. Alla rätt när det gäller en impa-grej!
Smördegslindade, inkokta impa-päron
Till 4 personer behövs
4 stycken päron, ganska hårda
3 stycken vaniljstänger
4 ark smördeg (ja för all del du kan göra smördegen själv, då ökar impa faktorn expotentiellt)
7 dl vatten
3 dl socker
1 dl konjak
pärlsocker
1 äggula
(vaniljglass till servering)
Vi börjar med att koka upp en sockerlag på vatten, socker, vaniljstång och konjak, koka tills sockret är smält. Medan du väntar på det skalar du dina päron och tar försiktigt bort skaftet. Lägg ned päronen i sockerlaget och koka dem tills de är lite lagom mjuka, det tar cirka 15-20 minuter. Låt dem svalna i lagen. Under tiden tar du fram smördegen och kavlar ut den så att den blir tunn och fin och skär den sedan i remsor.
När päronen har svalnat lägger du dem på lite hushållspapper så att de rinner av. Skär vaniljstången i bitar, ställer ner den i hålet där skaftet var. Lindar sedan smördegsremsorna runt päronet. Lägg dem lite omlott och pensla sedan med ägget och rulla päronen i pärlsocker. Låt dem gå i ugnen 200 grader i cirka 10 minuter eller tills smördegen har blivit gyllene och frasig. Servera ljumna med vaniljglass.
Och som vanligt får du ett dryckestips utav Fredrik?
