Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Desserter och Setubal, passar som hand i handske! - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Desserter och Setubal, passar som hand i handske!

Nästa gång ni skall lyxa till det med ett dessertvin så tycker jag att ni skall prova José Maria da Fonsecas, Moscatel de Setúbal. Det är ett portugisiskt vin som är väldigt lätt att matcha, för det passar så många smaker. Jag fick prova ett antal årgångar från José Maria da Foneca när jag träffade dem på en lunch häromdagen på Brasserie Bobonne. Jag fick dessutom lyckan att äta 3 stycken desserter, komponerade för att de skulle kunna matcha de viner vi fick prova. Det var smaker utav hasselnöt, mandel, karamelliserat socker, päron, aprikos, apelsin samt choklad. Jag bidrar med ett gäng recept till sådant som jag gjort tidigare här på DinVinguide och sådant som jag tycker skulle vara gott till de viner vi drack:

Vi började med det alldeles nysläppta Alambre 10 años nr 99287 för 159 kr som går att få tag på genom Systembolaget här i Sverige. Men det är väl värt att prova, och passar till alla desserterna här nedan. Det är helt gyllene i färgen och doftar och smakar av aprikosmarmelad, honung och kanderat socker. Prova det här vinet till exempelvis min NectarineCobbler.

Resten av årgångarna hittar man tyvärr inte här i Sverige men om du har tur så kanske du springer på en flaska när du är utomlands, och då vet du exakt vad du skall bjuda för efterrätt till.

Apoteca Moscatel de Setúbal från 1980 som doftade hemmagjord apelsinsaft lite vanilj och var lite mörkare i färgen. En dessert som smördegsinbakade inkokta päron med vaniljglass fungerar finfint.

Apoteca Moscatel de Setúbal från 1970 som förutom den hemmagjorda apelsinsaften dessutom hade toner av knäck och var ännu lite mörkare i tonen. Prova en ljus chokladmousse med smak av apelsinskal till, det är smarrigt.

Apoteca Moscatel de Setúbal från 1960 var mörkt bärnstensfärgad och hade toner av rostad mandel, apelsinmarsipan, karameliserat socker och brulépudding. Om du nu skulle hitta detta vin så skulle det säkert vara gott med lyxiga Fattiga riddare med hjortronsylt.

Apoteca Moscatel de Setúbal från 1950 var en raritet och helt kaffefärgad och nästan som sirap i konsistensen, här hittade man toner av choklad, rostad hasselnöt och lite kaffe. Till den här allra sötaste och mörkaste av vinerna tycker jag att min Pot du Creme au Chocolate passar som en smäck. Den är krämig och chokladstinn och när du ätit och druckit klart kan du lägga dig i soffan och dö en smula, av välbehag.

Vill du läsa mer om vinerna så kika hos min kollega Sofia Ander.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette