Svenska flaggan
Chenin Blanc från Loiredalen och getost - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Chenin Blanc från Loiredalen och getost

getost_chenin

När jag tänker på vitt vin gjort på Chenin Blanc från Loiredalen så tänker jag mest på söta vin  till exempel Coteaux du Layon, Bonnezeaux och Quarts de Chaume. Söta viner gjorda på druvan Chenin Blanc med karaktärsfull doft och smak av mandel, vått ylle och honung, det låter kanske inte helt smakfullt och tankarna går mot barndomens vintrar, och när skolrasten var slut och alla elevers yllesockorna hängde på elementet för att torka. Nu är det inte så illa, utan de här vinerna är med rätta tillbehör riktigt smakfulla.

Vinet som jag tänkte prata om idag är gjort på samma druva, i samma distrikt, har samma vackra halmgula färg, men är däremot helt torrt. När jag stod och lagade mat häromdagen så passade jag på att smaka av det och eftersom jag anser att kocken alltid skall ha något gott att smaska på under tiden hon lagar mat. Och dessutom hade en bit getost i kylen, en liten burk honungsinlagda valnötter och lite torrt vitt bröd så var lyckan gjord.

Nota bene! Se alltid till att ha lite torrt vitt bröd hemma. För tillsammans med smör så blir det himmelskt. Smält en rejäl klick smör i din stekpanna, lägg lagom stora munsbitar av torrt vitt bröd däri. Låt brödet suga upp smöret och bli gyllenbrunt på ena sidan. I med mera smör och vänd på brödet och låt även den sidan få färg. Se så, nu upp på en kökshanduk eller en bit papper, under tiden skär du några bitar av din getost och fångar upp några valnötter ur honungen, låt rikligt med honung hänga med när du trycker ner nötterna på osten som redan ligger på den smörfrasiga brödbiten.

Behöver jag säga att det smakar gudomligt?!
Vinet som passar som en smäck till denna lilla enkla anrättning heter Château de Fesles Chenin Sec La Chapelle (nr 75187) och ligger på Systembolagets besällningssortiment och kostar 149 riksdaler. Det min vän är du värd!

 

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette