Vintrender i Frankrike och Italien.

Det händer mycket idag i vinvärlden och de största förändringarna sker nog framförallt i Europa. Vin har aldrig haft bättre kvalité än vad det har idag. Det var med andra ord inte bättre förr.

Många små steg för steg som förbättrar ett vin blir till slut en större förändring. Just detta fenomen har under de senaste tio till tjugo åren skett i Europas vinindustri. Givetvis har många förändringar drivits av konsumenternas nyfikenhet och vilja att prova nya viner. Men man skall inte underskatta vinproducenternas egen strävan att bli bättre och erbjuda marknaden bra viner. Jag har alltid varit mycket positiv till Europas viner generellt och inte alls haft de stora farhågor många haft, att man skulle bli utkonkurrerad av ”Nya Världen”. Denna pessimistiska framtidstro har ju som bekant kommit på skam. Rädsla och defensivt tänkande föder sällan något bra medan djärvhet ofta skapar nytt och spännande. De som vågade prova nytt och utvecklade produktionen belönas idag i vinvärlden.

 

Annons:

Frankrike

Nej det var inte bättre förr som en del verkar tro. Kunskaper inom så vitt skilda områden som vingårdshantering, hygien och vinkemi har utvecklat vinerna i Frankrike. När jag började med vinprovning var Frankrike det ledande och kanske enda landet som hade kvalitetsviner. Givetvis fanns det också viner av hög klass i andra länder även då men de var få.

Idag är det annorlunda som vi vet. Det faktum att franska vinproducenter inte hade någon att tävla med kanske gjorde dem lata och bekväma. Man kunde nästan ana lite av devisen ”varför ändra på ett vinnande koncept”. När till och med det erkänt ärkekonservativa Bourgogne förbättrat sina viner så förstår man att något hänt i vinlandet Frankrike. Om något område skall lyftas fram för sina förändringar och förbättringar under senare år så är det just också Bourgogne. Vem minns inte alla sunkiga trista viner under 1970- till 90-talet från regionen till exempel.

Bordeaux drabbades dessvärre av kraftfull ”Guldsot” för många år sedan där priserna steg oerhört och är idag många gånger orimliga för normala konsumenter. Prisstegringarna förvånar en del då det är en stor produktion de stora kända vinhusen levererar till marknaden varje år. Ibland får jag en känsla av spekulation och ett kedjebrevsbeteende när nya årgångar släpps. Det går rykten om att mycket vin inte har nått sin slutkund utan ligger i spekulativa lager på olika händer för inväntan på ännu högre priser. Jag tror dessvärre att det är sant trots att alla inblandade förnekar detta med emfas. I Sverige verkar konsumenten nästan helt ha övergivit Bordeaux, vilket är synd. Det finns nämligen många fina viner från Bordeaux som både är spännande och inte hutlöst dyra.

Ett vinområde som jag länge väntat på att det skall tända till för är Languedoc. Detta gigantiska vinområde har tyvärr inte lyckats få till det, vilket är synd eftersom Languedoc har en historia av att vara en av de största vinregionerna. Många nya vinodlare har strömmat till med en bakgrund i helt andra yrken. När jag arbetade med min bok om Laguedocs viner för några år sedan mötte jag en spännande uppsättning av olika människor som ville byta sin vardag. Det var advokater, fotografer, jurister och bankmän som ville pröva en ny livsstil. Tillsammans med dessa entreprenörer som verkar i liten skala finns även de stora kooperativen. Tyvärr har vinnäringen  blivit/är politiserad i Languedoc och många viljor strider mot varandra. Jag saknar en enhetlig struktur och marknad för söderns viner. Det är absolut inget problem med kvaliteten. Tro mig, det finns massor med fantastiska och prisvärda viner i Languedoc men de når inte fram i vinbruset. Marknadsföring i den stora vinvärlden är viktig idag. För de mindre kända vinområdena är det svårt att komma fram.

Ett vinområde som kontinuerligt skapar härliga viner till ett riktigt lågt pris är Loiredalen. Tänk vad mycket man får för pengarna när man exempelvis köper områdets vita viner. Av någon outgrundlig anledning faller tydligen inte områdets viner konsumenterna på läppen.

Champagne som dryck eller område behöver inte någon hjälp. Vinregionen Champagne har alltid varit skickliga marknadsförare världen över. Om efterfrågan stiger utökar man bara tillåten odlingsareal vilket skett ett antal gånger historiskt. Om folk visste vilka marginaler man tjänar per flaska skulle många baxna. Men få drycker kan jämföra sig med en bra Champagne vare sig i smak, doft eller nimbus.

Ett område som faktiskt lever lite i skymundan och ibland blir lite bortglömt är Rhônedalen. Vi har på DinVinguide.se fokuserat lite närmare på detta vinområde under senaste tid i ett antal artiklar. Syrahdruvan firar här stora triumfer och odlarna lever riktigt bra på sin vinproduktion. Dock är det inte ett enhetligt område då södra Rhône skiljer sig väsentligt från de nordliga regionerna. Priserna är fortfarande på hygglig nivå för riktigt bra kvalitetsviner även om de har stigit under senare år. Viner som Hermitage, Côte Rôti och Chateauneuf-du-Pape är kända varumärken.

Frankrike är enligt mitt förmenande världens ledande vinland. Detta kanske överraskar någon då jag både bor och verkar en hel del i Italien. Nej, de bästa vinerna kommer till största delen fortfarande från Frankrike. De franska vinproducenterna har faktiskt vaknat till ordentligt. Kvalitén har höjts markant under senare år vilket tyvärr skett samtidigt som priserna höjts. Vad vore livet utan franska viner – jo trist.

 

Italien

Det italienska vinerna har haft en makalös framgång i Sverige under det senaste årtiondet. Idag leder man vinligan i Sverige mycket beroende på ”russinvinerna” som min kollega Sofia Ander uttrycker det. Läs gärna hennes artikel om – Vart tog Amarone vägen? Den bifogas i slutet av denna artikel. Vinet har ju som vi alla vet en av sina vaggor stående hos Romarna som i sin tur lärde vinkonsten av Grekerna. Men sen hände inte så mycket och orsakerna är många. Italien som land är mycket ungt och bildades som så sent som på 1860-talet. Landet har erövrats och styrts av en mängd olika folk. Detta har inte gynnat en utveckling av vinnäringen. Fransmännen såg heller inte med blida ögon på konkurrensen från grannlandet. Det fanns alltså inga riktiga incitament att utveckla en internationell vinnäring att tala om. Det hela började mycket sent och det var faktiskt först på 1970- och 80-talet som det började hända saker i Italien. Det var då vi svenskar fick upp ögonen för de spännande vinerna från södra Toscana. Vin för oss på den tiden skulle ju likna en Bordeaux och det gjorde de nya vinerna från Bolgheri, läs Sassicaia med flera. Vinerna slog världen med häpnad i olika blindprovningar. Jag minns själv glädjen över när dessa viner kom till Sverige med sin nya stil.

Idag är Italien ett mycket utvecklat vinland och ligger inte långt efter Frankrike. Vissa områden producerar redan viner i absoluta världseliten som Barolo, Barbaresco och Brunello. Vad Italien tjänat på är att man exporterat ett koncept eller en livsstil. Maten, kaffet, modet och en allmänt avspänd livsstil har hjälpt vinindustrin stort. Ett exempel är pizzan som har banat väg för enklare italienska viner världen över. Alla vet vad pizza, espresso, opera och parmesan är. Italienaren har även en naturlig läggning för att presentera och marknadsföra sina viner på ett gemytligt sätt. Vi är ju inte mer än människor när vi provar vin och gillar sk. ”sweet talk”. Den italienska gastronomin har en stor del i Italiens vinrevolution.

Det vi i Sverige förknippar med Italien är nog i sanningens namn Amarone. När jag möter italienare så får jag ofta en fråga om hur det kommer sig att vi i Sverige gillar denna typ av viner så mycket. Jag har personligen ingen förklaring men söta saker triggar tydligen svenskens sinnen. Det är lite sorgligt att se alla trista viner som idag kommer från Italien. Få av dessa viner existerar i landet utan är blandade för en svensk publik som gillar alkohol och sötma i sina röda viner. Italien har så mycket mer att erbjuda än banala ripasso-, appassimentoviner etc.

De ledande vinregionerna i Italien är Piemonte, Toscana och till viss del Veneto med viner i världsklass. Dessa tre regioner har dessutom utomordentlig gastronomi som följeslagare till sina respektive viner. Under hösten är Alba en tummelplats för dem som gillar tryffel. Den vita tryffeln från Alba är fantastisk tillsammans med Barolo och Barbaresco. Vidare är Brunello, Chianti och Vino Nobile di Montepulciano toppviner från Toscana. Amarone från Veneto känner ju som sagt de flesta svenskar till men min uppmaning är välj då en äkta Amarone.

Det finns ett stort antal andra vinregioner som exempelvis Sicilien och Campania som även de har en vinskatt som utvecklats enormt under de senaste åren. Viner från Etna på Sicilien vinner idag stora framgångar. Friulis vita viner är även de av hög klass men kanske lite väl dyra för den svenska konsumenten. I norra delen av Italien med Trentino och Alto Adige har framförallt de vita vinerna vunnit framgång med sin lite mer germanska stil.

Italien styrka är landets många olika vintyper som är så väl lämpade tillsammans med mat. Vidare har Italien två tusen olika druvsorter som växer regionalt. Denna mångfald ger en fin vinskatt till landet och gör italienska viner unika många gånger. Prisnivån är även generellt lägre än i Frankrike om liknande kvaliteter på vinerna bedöms.

Italien är även det ett vinland i stark utveckling där kvalitén förbättrats markant under senare år.

 

Läs mer

Fler artiklar