Svenska flaggan
Vintips till helgernas rester
Skriven av Anders Levander

Vintips till helgernas rester

Nu när helgerna är över brukar de flesta hem ha en hel del mat kvar i kylskåpet. I dessa ekonomiskt tuffa tider gäller det att hushålla. Vi på DinVinguide.se gillar inte att kasta bort mat. Här får du några tips på lite enklare viner som lämpar sig väl till dina rester.

Helgernas rester kan bli en festmåltid med lite matkreativitet.

Vintips till helgernas rester

Vi vinskribenter på DinVinguide.se gillar inte att kasta bort mat. Själv lärde jag mig av min kära mormor att hushålla och inte kasta bort mat. Detta hållbara tankesätt har sedan följt mig hela mitt liv. Nu när helgerna är över brukar man ju ha en hel del mat över i kylskåpet. Det är dumt att kasta bort väl fungerande mat, rester kan vara grunden till en festmåltid.

Jag minns att efter jul och nyårshelgen så användes en hel del matkreativitet för att använda resterna. Det var spännande vad som kunde tillredas på en bit skinka, några prinskorvar, det rökta både fisk och kött och inte minst doppspadet som blev basen till goda soppor. Pyttipanna är kanske på var mans meny på rester men jag minns fiskpudding gjord på lutfisken som blev över. Kanske inte en perfekt barnmat men jag gillade den. Till min förvåning åt jag något liknande i Portugal för ett antal år sedan, då gjord på torkad torsk. Som sagt förakta inte resterna.

Glöm inte det gamla talesättet; Förakta inte rester och fattiga vänner...

Vintips till helgernas rester

Lite vin sätter guldkant på tillvaron tycker jag. Januari brukar vara en tuff månad ekonomisk efter alla helgernas utgifter. Men ett glas vin vill jag ändå unna mig. Jag har valt ut några viner som inte kostar en förmögenhet men levererar ändå en fin och uttrycksfull vinupplevelse. Samtliga viner kostar kring hundralappen och några tior till. Du behöver faktiskt inte lägga mer för att få både kvalitet och en vinupplevelse.

De vita vinerna är helt olika i struktur men passar båda till dina rester tycker jag. Ett fylligt Rhônevin gjort till övervägande del på druvan viognier. Ett vin som känns rätt en kulen januaridag. Vidare har jag valt ett italienskt vin från mina trakter i Marche där jag delvis bor. Ett vin gjort på den lokala druvan pecorino som skapar ett trevligt matvin som passar många tillfällen från mellersta Italien. För er som inte varit i Marche har missat något med sitt milda kuperade landskap.

De röda vinerna har jag valt med tanke på sin fruktighet och moderna stil. Inga tunga saker och utan alltför mycket ekfat och koncentration. En elegant Chinon gjord på cabernet franc från Loire och en modern spanjor. Perfekt till julmatens rester.

Vinvalen är gjorda med tanke på vad du har som rester i kylskåpet efter helgerna.

Côtes du Rhône Blanc 2021

Nr 71947. Pris 131 kr
Ett fylligt vin med både fruktsötma och blommighet. Läckert, runt och frestande med soliga smaker av gula plommon, persika, apelsin, nötter, salvia och muskot. Perfekt matvin med lite fyllighet och tyngd.

Tenuta Cocci Grifoni Pecorino Tarà

Nr 57743. Pris 119 kr
Ett vin skapat på den nya innedruvan pecorino i Marche i mellersta Italien. Friskt vin med riktigt bra tyngd. Bra syrlighet och friskt avslut. Ett vitt vin från Bella Italia som passar väl till vår svenska gastronomi och inte minst till helgernas rester.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Chinon Fabien Demois 2020

Nr 2759. Pris 119 kr
Ett modernt och fruktigt vin från Loiredalen med aromer av peppar, muskot, våta löv, eneträ, mineraler, röda syrliga bär och tanniner med attityd. Vi säger hej till druvan cabernet franc! Lätt att gilla, särskilt med en sådan prislapp. Prisvärt allroundvin.

Les Sorts Selecció 2020

Nr 70217. Pris 119 kr
En spansk blend på klassiska druvor som carignan, grenache och syrah. Traditionell druvblandning inte bara i Spanien utan även i Languedoc i södra Frankrike. Underbar fruktig doft med örter från Medelhavet och rejält med frisk och mogen frukt. Rödfruktig och mycket god. Ett fynd för 119 riksdaler med sin lätta och moderna vinstil.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Några recepttips för dina rester följer här nedan
Bild från DinVinGuide

Vintips till helgernas rester

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer