Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne. Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Skriven av Anders Levander

Vinspaning 2023

Jag sitter och funderar i det gråkalla januari och undrar vart vinvärlden är på väg? Jag ser framförallt tre olika vintrender i Sverige för 2023. Större konsumtion av billigare viner, mer vitt vin i glasen och mer bubbel som inte är champagne.

Vinspaning 2023

Sista minuten champagne till nyårNär man tänker tillbaka på året som gått är det med blandade känslor. År 2022 sammanfattades av en känd politiker som ett ”jävla skitår”. Kanske var det för att valet förlorades eller vad Herr Putin ställt till med. Vem vet? Personligen var förra året ett omvälvande år med en hel del förändringar på det personliga planet. Men som sagt det är ju vinåret som ska få fokus här. En reflektion av 2022 och en spaning på det kommande vinåret 2023.

År 2022 började faktiskt med en rejäl köpfest vad gäller vin. Finvin och champagne var på allas läppar. Detta har kanske många glömt. Men köpfesten avslutade Herr Putin med bestämdhet. Prisstegringen var rejäl och inflationsbrasan var i full låga. Nu ska det sanningen å säga att priserna faktiskt steg rejält innan invasionen av Ukraina i februari i fjol. Men som sagt avslutningen av året gick i svångremmens tecken. Försäljningen av finvin sjönk radikalt och även snabbt på Bolaget. Många importörer vittnar om stora fall i försäljningsiffrorna för finvin.

Konsumenterna kommer välja billigare viner under 2023

Billigare viner – trendspaning 1

Det är ingen tvekan om att årets vinförsäljning kommer att förändras. Mindre utrymme ekonomiskt leder ofelbart till förändrad konsumtion. Detta gäller givetvis inte bara vinmarknaden. Billigare viner har redan fått ett stort uppsving i försäljningsstatistiken. Löpsedlar med prisvärda viner kommer vi få se under året i dagspressen. Samma trend gäller även livsmedelsbranschen.

En annan tanke är att själva vinförsäljningen kanske inte kommer att påverkas lika mycket i volym, som vad gäller priset. Vi svenskar har ju lärt oss att en måltid inte är fulländad utan ett glas vin eller två. Jag tror personligen att vinförsäljningen i volym påverkas betydligt mindre i antalet såld vinvolym. Däremot kommer intäkterna för såld flaska minska samt även gälla för all vinförsäljning ackumulerat. Vi får en så kallad priseffekt i större grad än en volymeffekt.

Det finns en hel del mycket kvalitativa viner på Systembolaget i de lägre prissegmenten så förtvivla inte. Många finvin konsumenter har redan hittat till de billigare vinerna.

Vitt vin har helt enkelt blivit betydligt mer populärt idag

Mer vitt vin i glasen – trendspaning 2

Trenden mot att öka vår konsumtion av vitt vin började ju redan förra året. Denna förändring gäller inte bara i Sverige. Smaken för kraftfulla och ekade framförallt röda viner har under en viss tid dalat betänkligt. Vi dricker helt enkelt en annan typ av röda viner idag, än vad vi gjorde för exempelvis tio år sedan. Röda viner med elegant fruktighet och utan massiv koncentration har rätt länge fördragits av de svenska konsumenterna. Vi ser ju hur det har gått med amarone konsumtionen. Nu är det ju så att även amarone har förändrats en hel del under senare år. Många amaroneviner är mer lättillgängliga utan markerad sötma och alltför hög koncentration.

Steget över till ett vitt vin är ju kortare med denna rödvinstrend vi har i Sverige. Vitt vin har helt enkelt blivit betydligt mer populärt idag. Då gäller det främst eleganta fruktdrivna viner utan alltför tyngande ekfatshantering. Många känner att det är fräschare med vitt vin. Även den svenska gastronomin har gynnat de vita vinerna, på till viss del de röda vinernas bekostnad. Vi ser till och med ett litet uppsving för halvtorra viner från Tyskland och Österrike till bland annat det asiatiska köket. Vem kunde tro detta för tio år sedan.

Mer bubbel i glasen för 2023 men det behöver inte vara champagne

Mer bubbel som inte behöver vara champagne – trendspaning 3

Champagne är ju dryckernas dryck enligt de flesta och jag håller med. Få saker slår ett väl kylt glas god champagne. Men som sagt det kostar på. Champagne kommer aldrig bli ett billigt vin. Ja, varför då? Jo därför att hela världens vinälskare gillar champagne och hanteringen är dyrbar.

Det är en annan markant trend i världen – alla gillar bubbel. Idag har kvaliteten ökat markant på andra bubblande viner som inte kommer från det vackra Champagne. Se exempelvis vad som sker på den bubblande fronten i Tyskland och Österrike. Dessa viner såg vi inte för några år sedan. Italien har flyttat fram sig kvalitetsmässigt på den bubblande arenan markant under senare år. Även Frankrike har spottat upp sig med sina olika cremanter. De är kvalitativt bättre än någonsin. Även Sydafrika har en bubblande skatt att ösa ur med mycket prisvärda viner. Och tänk att till och med britterna gör högklassigt bubbel.

Trenden med bubblande viner är här för att stanna. Men jag tror samtidigt att fler och fler väljer ett billigare alternativ när plånboken ekar tom.

Vinspaning 2023

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer