Vin till surströmming

Nu startar säsongen för en delikatess för många - surströmmingen. Vissa älskar denna jästa fisk andra avskyr den. Doften lämnar ingen oberörd. Personligen tillhör jag dem som älskar surströmming. Men frågan återstår vilket vin passar till surströmming?

Vin till surströmming

Kort historia om surströmming

Livsmedel som jäses är en urgammal konserveringsform som funnits i årtusenden. Den äldsta fermenteringsanläggningen för fisk som man känner till låg i södra Sverige för 9 000 år sedan. Syrad fisk gaerum, var en romersk delikatess. Så detta livsmedel var känt mycket tidigt. Surströmmingen har med andra ord mycket gamla anor men blev först vanlig under 1500-talet. Saltbristen i landet ledde till att mindre salt användes vilket resulterade i det vi idag kallar surströmming. Det är oklart om man kände till denna process eller att det uppstod som en slump. Konserveringsmetoden med den långa hållbarheten är en förklaring till att surströmmingen och ärtsoppan blev klassisk mat inom det militära. Annan fet fisk som lax, öring, mört, karp, röding, haj och rocka, är andra exempel på fisk som runt om i världen har konserverats. Det som idag kallas gravad lax var nog ursprungligen en mer surströmmingsliknande rätt. I Norge kallas fisk som konserverats genom fermentering rakfisk (från fornnordiskans rakr – blöt) och i norska källor förekommer denna benämning så tidigt som 1348.

Dryck till surströmming

Ja när detta är utrett, vad dricker man då till denna norrländska delikatess? De flesta svarar nog automatiskt öl och snaps, vilket passar utmärkt. Välj då en snaps med lite drag i som rår på alla kraftfulla aromer i fisken. Jag gillar exempelvis O.P. Andersson till surströmming. Personligen lärde jag mig tidigt i min surströmmingskarriär att dricka mjölk till. Ja många hajar till när jag säger detta. Men prova gärna, mjölk fungerar perfekt och är en gammal traditionell dryck i framförallt i Norrland. Surströmming var ju även vardagsmat och inte bara till fest som det mer blivit idag.

Vin till surströmming

Men mjölk är ju inte så festligt kanske och mjölk och snaps är ingen perfekt kombo. Så varför inte vin. Tänk på att strömmingen är mycket salt och har kraftfulla aromer. Vad passar till detta, jo bubbel. Mycket syra och frisk fruktighet. Champagne och Cremant är faktiskt en riktigt bra kompanjon till den fermenterade fisken. Champagnens syra biter fint ifrån den salta fisken och fruktigheten ger en ny dimension i hela smakpaletten. Även den lite mer modest prissatta vinet Cremant passar utmärkt. Ett annat vin som även det passar är faktiskt en snustorr sherry. Men sherryn ska vara torr så välj en Fino.

Så skål alla läsare vare sig det är mjölk, öl och snaps eller bubbel.

Anders Levander

Mina tips till surströmmingen

Annons:

Vin till surströmming

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar