Svenska flaggan
Vin till examensfesten
Skriven av Anders Levander

Vin till examensfesten

Nu är tiden inne för årets examensfester. Tänk mer än mindre. Finns det något tråkigare än en fest där vinet och maten tar slut alldeles för tidigt. Var generös när du beräknar mängden vad gäller både vin och mat. Vi på DinVinguide.se tipsar om både mat och vin till examensfesten.

När du har en stor fest framför dig. Gör det lätt för dig men ändå gott. Tänk på att folk blir mätta och belåtna. Det brukar vara en partydödare om mat och vin inte räcker till. Men det behöver inte kosta en förmögenhet. Gästerna kan blir törstiga om rätt stämning uppstår. Passa på att öppna en magnumbutelj istället för två vanliga. Det blir lite festligare så.

Börja med ett ett prisvärt bubbel på stor butelj. Kosta på lite extra så alla kommer i rejäl feststämning. Champagne från en erkänt bra producent är aldrig fel. Det kostar lite extra men det samtidigt en lyxig början på kalaset. Skål och grattis till examen!

Taittinger Brut Millésimé 2015 magnum

Bild från DinvinguideNr 87037. Pris 1595 kr
Doften är generös och inbjudande med en begynnande mognadston. Smaken är frisk och generös fylld med solvarma äpplen, citrusfrukter och bakverk. Mineraler och syra lyfter vinets fräschör och ger utrymme för en sipp till. Ett perfekt sätt att starta en examensfest med. Gott att dricka utan extra lagring!

 

Efter en lyxig början med äkta champagne så kan vi spara lite på det ekonomiska krutet utan därför tulla på kvaliteten. Till getost är ett vin gjort på sauvignon blanc en kulinarisk uppenbarelse. Samtidigt fungerar även detta vin bra som fördrink om du inte vill börja med ett bubbel. Friskt och uppfriskande till denna lite mer bastanta men mättande maträtt på festen. Vi har valt ett friskt vin som inte kostar en förmögenhet men som smakar desto mer.

Château Bonnet Blanc 2021

Bild från DinvinguideNr 4151. Pris 99 kr
Ung och uppiggande vit Bordeaux med fint tryck i syran. Här mixas gröna äpplen, passionsfrukt, vita vinbär och krusbär – gott och fräscht för en liten vininvestering! Perfekt allroundvin från det nya och trendiga Bordeaux.

En enkel rätt som går att göra innan gästerna kommer är kycklingspett. Både gott och inte känsligt för att rätten får stå på bordet en liten stund. Vidare är kyckling och vin mycket goda vänner.

Tommasi Graticcio Appassionato 2019

Bild från DinvinguideNr 5354. Pris 105 kr
Gratticio är namnet på de trälädor som druvorna får ligga och torka i, vid framställning av Amarone-viner. Även i detta vin finns delvis torkade druvor i vinifieringen. Vinet är fyllt av torkade frukter, russin och körsbär tillsammans med rostade toner. Ett trevligt vin till examensbuffen. Många gillar denna typ av vin med lätt torkade druvor i vinmusten. Finns även på halvflaska och box. Väljer du boxen slå upp vinet på karaffer på förhand så det får lufta lite.

En annan god och lättlagad rätt är någon typ av paj. Varför inte välja en enkel paj som både mättar och är lätt att tillaga.

Les Sorts Selecció 2019

Bild från DinvinguideNr 70217. Pris 119 kr
Pålitlig från Montsant. Härligt generös fruktbomb med balans, sans och friska syror. Plommon, skogsbär, anis och vilda kryddor väller ur glaset. Ett lite stabilare spanskt vin som gillar att provas ute under examensfesten.

Gör det enkelt för dig. Servera en brachetto som dessert. Detta söta bubblande vin är ett fynd för sitt pris. Ingen kan motstå dessa söta goda droppar på en examensfest. Det räcker med ett litet glas för att fylla sockersuget efter alla rätter.

Brachetto d´Acqui Braida 2021

Bild från DinvinguideNr 6260. Pris 99 kr
Söt bärbomb fylld med krämiga och friska bubblor som smakar jordgubbar, körsbär och mynta. Ett gott och lättdrucket vin som är perfekt till det söta.

Bild från DinVinGuide

Vin till examensfesten

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer