Svenska flaggan
Vin och mat i pandemitider - kålpudding och pinot
Skriven av Anders Levander

Vin och mat i pandemitider – kålpudding och pinot

Hösten har nu verkligen lägrat sig över Sverige. Så har även coronaviruset, tyvärr. Det är speciella tider men vi behöver ju äta och förgylla vår vardag ändå. Den svenska vitkålen och löken är som bäst nu så jag har inspirerats att göra en vardagsmiddag som är enkel och billig. Kålpudding med ett glas pinot noir.

Vin och mat i pandemitider – kålpudding och pinot 

Denna vecka samlas hela stora familjen och verkar som ett hushåll. Det har blivit som förr i tiden när man levde flera generationer sida vid sida. Jag är nu morfar, pappa, äkta man, husse och vinskribent i samma person. I dessa bistra tider behöver man muntras upp med både mat och kanske ett glas vin. När morfar står vid spisen blir det ibland lite retromat. Kålpudding är en av mina favoriter och härligt enkelt att laga. Den svenska vitkålen och löken är som bäst nu efter höstens skörd. Samtidigt som det är billig mat. Läs om hur du tillagar denna rätt i receptet nedan. För er som inte äter kött är det lätt att byta ut köttfärsen med veganfärs Vad gäller mina vinval är det allt annat än retro. Jag vill oftast ha ett fruktigt och elegant vin till mina måltider och så är absolut mitt val till just kålpudding. Vad är tillbehöret till kålpudding? Jo, lingonsylt! Vad påminner lite om lingonens aromer? Jo, pinot noir!

Prisvärd pinot noir

Jag har till min kålpudding valt fyra riktigt bra viner gjorda på druvan pinot noir. Två av vinerna är franska och de två andra är trevliga jänkare. Inget av vinerna är dyrt trots att det är pinotviner. Samtliga viner är mycket bra och klart prisvärda och kan uppfattas som små fynd i sin respektive kategori. Pinot är gott och det behöver inte kosta skjortan. Tyvärr är det inte alltid fallet. Det verkar som att när druvan pinot noir står på etiketten så höjs priset. Jag har i mina vinval denna gång haft som fokus att hitta rimligt prissatta pinotviner. Inget av vinerna kostar över 160 kronor vilket får anses som prisvärt när det gäller vin gjort på druvan pinot noir.

Jag har valt bra och prisvärd pinot

La Vignée Bourgogne Rouge Bouchard Père et Fils, 2018

Bild från DinvinguideNr 5421
Pris 150 kr

Varför inte prova en klassiker från en klassisk vinfirma. Det är ett finfint rött från Bourgogne till höstens kålpudding eller varför inte till ugnsbakad hälleflundra med brynt smör. Vinet har en fin karaktär av körsbär, lingon, tranbär, viol och friska plommon i glaset. Ett lätt och elegant vin till din mat.

District 7 Pinot Noir, 2018

Bild från DinvinguideNr 6578
Pris 139 kr

Jag blev överraskad av vilken kvalitet man kan få för 139 kronor. Det är ju ett pinotvin vi talar om. Stilen har en krämig stil med lite kryddiga fat. Det är en flörtig pinot noir från soliga Kalifornien, med varma och mulliga smaker av hallon, jordgubbar, rostat kaffe och söta kryddor. Mycket pinot för pengarna! District 7 Pinot sitter som en smäck tillsammans med kålpuddingen.

Irony Pinot Noir, 2018

Bild från DinvinguideNr 6694
Pris 150 kr

En jänkare som har både finess och tydlig pinotfrukt. Gott och prisvärt vin med fluff och charm med kryddiga inslag. En generös pinot noir från Kalifornien. Jordgubbar, hallon, anis och lätt rostade fat tar hand om vilken middag som helst med allt från kyckling till kålpudding. Irony är både gott, elegant och prisvärt.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, 2018

Bild från DinvinguideNr 5823
Pris 159 kr

Vinfirman Jadot har utvecklats mycket under senare år tycker jag. Du får högklassiskt vin till riktigt hyfsat pris och inte minst med känslan från Bourgogne. Ett perfekt val till den svenska husmanskosten i höst. Vinet är rödbärigt med äkta bourgognekänsla. Bra energi med krispiga röda bär, mineral och sval elegans som möter maten på tallriken. Elegans och tradition.

Bild från DinVinGuide

Vin och mat i pandemitider – kålpudding och pinot

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer