Svenska flaggan
Vin i båten
Skriven av Anders Levander

Vin i båten

Båtliv och vin kan vara lite komplicerat. Glasflaskor och klippor tillsammans med gungigt hav är inte alltid den bästa kombinationen. Vi på DinVinguide.se tipsar om praktiska förpackningar för ditt båtliv. Men glöm inte att lägga till säkert innan du öppnar vinet.

Vin i båten

Bild från DinvinguideJag är en fanatisk boatie som det heter ”down under”. Jag vistas på havet stora delar av sommarhalvåret. Vissa år har jag haft upp till 90 övernattningar ombord. Jag har seglat på de flesta haven runtom vårt klot i olika sammanhang. Jag känner att jag har rätt bra koll på båtlivet.

Ett problem är ofta vad och hur mycket vin man kan bunkra ombord. Vid kappsegling har man givetvis inget vin med sig alls. Vikten ombord minimeras och nykterhet är då absolut viktig. Men när det gäller semester och ledighet så dricker i alla fall jag vin ombord. Men vilket vin eller rättare sagt vilken förpackning fungerar bäst är frågan?

Den vanligaste förpackningen ombord i våra svenska vatten är nog kartonger med bag in box. Men det är ju inte alltid jag vill dricka samma vin under många dagar. En box brukar innehålla tre liter och det är en hel del vin som det tar sin tid att konsumera. Jag blev intresserad av vad som finns på Bolaget i mindre och annorlunda förpackningar. Jag fann vin på burk och vin på smidiga pet-flaskor. Enligt Systembolaget är många av dessa nya förpackningar betydligt mer klimatvänliga än den vanliga glasbuteljen. Detta är faktiskt något att tänka på i vår tid tycker jag.

De nya förpackningarna som burk och pet-flaskor är betydligt mer klimatsmarta än den traditionella glasbuteljen.

Vin i båten

När man är på sjön så finns det ju inte en affär på varje klippa. Det är mycket ont om platser för bunkring helt enkelt. Detta innebär att planering av dryck och mat är av yttersta vikt. En stor del av nöjet ombord för undertecknad är att  äta och dricka gott ombord. Trots att du är borta från all service under många dagar. Ibland väldigt många dagar som ni förstår. För att komplicera det ytterligare har man även ont om utrymme ombord och allt måste sjöstuvas säkert. Det gungar ibland rejält. En kuling kan krossa många glasbuteljer ombord på en båt.

Så det är viktigt för mig att både välja innehåll och förpackning av mitt vin ombord. Detsamma gäller givetvis mina livsmedel. Trångt, fuktigt och understundom en rent fientlig miljö är omständigheterna för vin och livsmedel ombord. Samt inte minst bristen på möjlighet att skaffa nytt eller mer så det gäller att tänka till vid packningen.

Enligt Systembolaget är glasflaska den minst klimatsmarta och man kan ju då åtminstone välja lättviktsglas. Pappförpackning är mest klimatsmart. År 1996 lanserade Systembolaget det första vinet på bag-in-box. Pappförpackningen är tillsammans med tetra det mest klimatsmarta valet för vin. Vin på burk är näst bäst. Lätt att hantera och kan transporteras effektivt. Precis som PET-flaskan har burk ett dåligt rykte. Drygt 60 gram väger en tom PET-flaska för vin. Plast och burk är i sig ett bra klimatval så länge du pantar eller återvinner förpackningen, vilket vi svenskar är bland de bästa i världen på.

Några tips på nya vinförpackningar för ditt båtliv

PET

Les Pious Côtes du Rhône 2020

Nr 2469. Pris 89 kr
Snyggt och svalt från Rhonedalen där vilda hallon, och varma jordgubbar mixas med vilda örter och en nypa peppar. Klockrent till sensommargrillen där kyckling står på menyn. Ärlig och lättsam CdR utan fatlagring som passar perfekt till ditt båtliv. Vinet som passar det mesta på tallriken.

Candidato Ecologico Tempranillo 2020

Nr 22335. Pris 69 kr
Rättfram och hederlig PET fylld med röda syrliga bär, tobak, torkade örter och spänstiga syror. Hållbart och habilt val till det mesta i grillväg. Ett stabilt rödpang till grillningen efter dagens vedermödor ombord.

VID-A Organic Sauvignon Blanc 2020

Nr 2383. Pris 89 kr
Uppiggande och fruktdriven sauvignon blanc med adress soliga Spanien. Skruva upp till poké bowl, fräscha sallader och lax i olika former. Njut av passionsfrukt, rosa grape, gula krusbär och inte minst charmen. Allroundvin vid många tillfällen ombord och särskilt efter en hård kryss.

Bild från DinvinguideBild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

BURK

Chablis By Passy le Clou 2020

Nr 2676. Pris 69 kr
Frisk och ungdomlig mineralisk doft av ostronskal. Lätt rökig känsla. Livlig och direkt syra med bra citrusklipp i både doft och smak. Friskt avslut. Våga knäppa en burk chablis ombord. Det förtjänar du efter en tur på fjärden.

Te Merio Sauvignon Blanc 2019

Nr 6475. Pris 49 kr
Vin på burk är perfekt vid det opretentiösa tillfället som på en picknick. Typisk sauvignon blanc från Nya Zeeland med frisk örtighet och citrus. Perfekt att dela på två som aperitifvin eller till lättare maträtter. Nya Zeeländskt ljus i sittbrunn. Nya Zeeland är en stor seglingsnation vilket du kanske redan vet.

Can-Vi Vi Negre

Nr 57660. Pris 59 kr
Ett modernt vin fullpackad med mörka bär och frukter, kryddighet och stensälta. Frisk syra ger en fin fräschör. Fruktigt, kryddigt och långt i eftersmaken. Spansk sol på burk för dig som sitter i sjön.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

 

Bild från DinVinGuide

Vin i båten

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer