Svenska flaggan
Västkusten, bad, mat och dryck
Skriven av Anders Levander

Västkusten bad mat och dryck

Augusti har varit generös med värme och solsken. Var är det bäst att vara då? Jo, på västkusten med sina salta bad. Men du vill ju inte bara bada utan även ha fina upplevelser med mat och dryck. Vi på DinVinguide.se har hittat några pärlor på västkusten.

Västkusten, bad, mat och dryck

Många som läser mina artiklar vet att jag är en riktig stockholmare och seglar gärna i Stockholms skärgård. Men det är minst lika bra på vår västkust. Jag har även seglat och åkt motorbåt i dessa salta vatten en hel del. Det är framförallt vattnet och de salta baden som drar mig dit. Vindarna är tuffare och vågorna högre än vad vi är vana vid på ostkusten, vilket gör båtlivet spännande. Jag får ofta frågan vilket som är bäst, väst- eller ostkusten? Mitt svar är alltid, båda! Jag älskar hela Sveriges kuster från den norrländska kusten till den norska gränsen i väst och jag har genom åren seglat på dem alla.

Men man vill ju har lite mer än bara salta bad och vackra naturupplevelser, eller hur?  Vi gillar ju även mat och dryck och jag har funnit några pärlor i Göteborgs och Bohusläns skärgård.

Bild från DinVinGuide

Väderöarna

Västkusten, bad, mat och dryckLängst ut i havsbandet på den svenska västkusten ligger det fantastiska Väderöarna, en samling klippor utslängda mitt i havet mellan Sverige och Danmark, mellan Bohuslän och Jylland. Väderöarna är en mycket exotisk plats med naturen och havet tätt inpå. Du kan ta passbåten från fastlandet, vilket är det enklaste sättet att ta sig hit. Personligen kom jag ut på egen köl. Då är det viktigt att man får plats i den minimala och trånga hamnen. Men det är en stor upplevelse så jag kan varmt rekommendera en egen seglats till Väderöarna.

Det första du ser innan du förtöjer i hamnen är denna stoppsignal. Glöm inte att vänta till signalen blir grön. När det är grönt väntar hamnkapten Johnny som lotsar in dig säkert. Han kan detta och har gjort det i många år.

När du väl har förtöjt och lugnat nerverna efter de trånga passagernas utmaning, så väntar Väderöarnas Värdshus på dig. Tänk ett hotell och riktigt bra restaurang mitt ute i Skagerack. Det är en underbar känsla att äta fisk och havets övriga frukter ute på denna fina ö. Vinlistan var helt ok trots att vi är mitt ute i havet. Maten håller även den hög klass för att ha ett så utsatt och fjärran läge. Väderöarna är inte bara en ö utan en helt egen arkipelag med många mindre öar. Har du en liten jolle eller en kajak är det mycket spännande att utforska öarna och dess trånga men vackra sund.

För att boka rum och bord på restaurangen är det bara att gå in på www.vaderoarna.com och jag kan varmt rekommendera ett besök. Baden är fantastiska med sitt rena friska vatten och tro det eller ej – ön har egen honungsproduktion och honungen smakar ljuvligt. Vi mötte biodlarna när de anlände med leverans av en ny bidrottning. Målsättningen är att behålla det traditionella nordiska biet genetiskt. Ett gott uppsåt tycker jag.

Bild från DinVinGuide

Åstol

Åstol är en liten ö som är oerhört tätt bebyggd och ligger norr om seglarmetropolen Marstrand. En nartulig hamn öppnar upp sig när man rundat den ostliga pirarmen. Det ska sägas att det här är en mycket populär hamn för göteborgarna så det kan ibland vara knepigt att hitta en ledig angöringsplats. Men det går passbåt även hit så förtvivla inte, du kan komma till Åstol utan egen båt. Bara att vistas i hamnen är en upplevelse, men det finns mer att uppleva. Ett riktigt härligt bad för både liten som stor med en rutschkana som min dotterdotter Olivia älskar. Men även här räcker det inte bara med bad och sol. Jag vill ju både äta och dricka något gott. Ett tips till er båtfarare – hamnkapten är en uppmärksam och lite bister herre. Det är viktigt att komma på rätt köl med vederbörande annars får man inte komma in…. Det kanske var min stockholmska som gjorde honom lite lömsk, ha ha. Men vi kunde slutligen förtöja efter lite parlamenterande. En upplevelse att minnas även det.

Bild från DinVinGuide

Åstol

Västkusten, bad, mat och dryckÅstol är ett gammalt fiskeläge som hade sin storhetstid när fisket var en viktig näring Västkusten, bad, mat och dryckpå 1950-talet. Nu är det turism och de fastboende som tagit över ön. Det är till och med så att det finns en egen öl på ön, dock tillverkad tvärs över vattnet i Rönnäng på Tjörn. Ett inlandsbryggeri som faktiskt hade sin invigning när jag var på Åstol. Ibland ska man ha tur. Det hela drivs av entreprenören Joacim Lager (bild nedan), som är den som startat bryggeriet. Jag måste säga att bättre namn kan man inte ha som Västkusten, bad, mat och dryckbryggeriägare, eller hur.

Vill du äta så är det klassiska Åstols rökeri som är platsen. Beställ in sill, rökta räkor eller en fisksoppa så blir du en go gubbe, som man säger lokalt. Man sitter antingen ute på bryggan eller inne vid bistrare väder. Du kommer garanterat bli väl mottagen av Mats Ruontti (bild nedan), som är hovmästare. Han häller upp din pilsner eller ett glas bubbel och du får en fågel i handen med din beställning. Sillbuffén och något rökt verkar vara det mest populära. Notera dock att det är stockholmspriser som gäller eller är det göteborgspriser månne.

 

Bild från DinVinGuide

Tips på andra trevliga ställen på västkusten

Fiskebäckskil

Fiskebäckskil har ett riktigt modernt och mysigt boutiquehotell, personligt och mycket charmigt inrett. Slipen heter det och ligger i en gammal varvsfastighet mitt i detta pittoreska gamla fiskeläge (www.slipenshotell.se). Gå nedför backen ca 25 meter från hotellet och du finner en toppkrog, Restaurang Brygghuset. Glöm inte att boka bord då det är ett populärt ställe. Fiskebäckskil är charmigt och väl värt ett besök.

Skärhamn

Kommer du med båt och är hungrig eller sugen på en drink eller ett glas bubbel så lägg till vid Bistro Port Sud (www.bistroportsud.se). Stig iland på bryggan och sätt dig till bords. Närmare än så blir det inte. Bra service och riktigt bra mat trots att det är en utpräglad sommarrestaurang. Skärhamn har en annan prägel än Fiskebäckskil. Här är det mer industri men fortfarande en charmig ort. För den mer kulturellt intresserad får man inte missa Akvarellmuseet, som alltid har trevliga utställningar och en trevlig museishop.

Hunnebostrand

Hunnebostrand är en annan populär ort på västkusten. Allt ligger centrerat till hamnen, vilket gör att den har ett intensivt folkliv. Både restauranger och en nattklubb finns. Vill du stanna så finns det en möjlighet med ett litet pittoreskt boende med genuin känsla. Jag kan varmt rekommendera Hotell Kaprifol. Det är charmigt men ligger tyvärr inte i hamnen utan du får gå tio minuter. Men det är värt det. Ett litet familjehotell med små men fräscha rum och en altan för after Beach drinken. Frukosten var bra och god (www.kaprifol.com).

Bild från DinVinGuide

Västkusten bad mat och dryck

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer