Varför skall jag gilla Portugals viner?

Jag gillar Portugals viner och jag gillar Vinho Verde stort. DinVinguides redaktion spenderade för några veckor sedan fyra intensiva dagar i denna norra region i Portugal. Det var med ett stort leende på läpparna vi kom tillbaka till ett kallt och blåsigt Stockholm. Vi hade provat massor med trevliga viner, ätit mat av hög kvalitet och mött fina människor.

Portugal

Frågan jag ställer mig är, varför skall man gilla Portugal och dess viner? Svaret är mångfacetterat och inte helt enkelt att svara på. Vi på DinVinguide.se har valt att fokusera på vinlandet Portugal under maj månad. Många av oss på redaktionen har en gedigen kunskap och stor kärlek till detta trevliga vinland. Både undertecknad och Magnus Reuterdahl besöker landet relativt regelbundet. Övriga har även de en kärleksfullt förhållande och besökt landet många gånger. Men Portugal glöms av många ibland bort. Det vill vi på DinVinguide råda bot på.

Ja, varför gillar jag Portugal?
Det är inte för golfen eller de skattefria pensionerna utan helt andra saker.
En faktor som man ofta glömmer bort när man närmar sig ett land är dess befolkning. Vi vin- och matnördar brukar direkt hoppa in i analysen om ett lands gastronomi och vinskatter. Men vad det gäller Portugal har jag alltid känt ett fint frändskap oss emellan. Jag som svensk kommer i likhet med portugisen från ett land i utkanten av Europa. Det är befolkningsmässigt två små länder med ett förhållandevis litet språkområde, om man nu bortser från Brasilien.
Våra kulturer har inte den stora genomslagskraften i omvärlden och vi har tämligen lätt att anpassa oss utan alltför stora åthävor. Så folket, portugisen står högt på min gilla-lista.

Det är även relativt lätt att resa runt i landet. Vi europeiska skattebetalare har hjälpt till med infrastrukturen och få länder i Europa har idag modernare motorvägar. Det är också relativt billigt, vilket kanske gläder resenären och vinprovaren utan den stora plånboken.

Annons:

En annan sak som slår mig när jag vistas i framförallt norra delarna av Portugal är hur oförstört landet är. Den europeiska mainstream-kulturen har stannat av lite vid den spanska gränsen.
Ja, det är lite sömnigt och långsamt men det är samtidigt en lisa för en stressad själ. Man kan stanna till vid något litet hak ute på vischan och trots att få personer talar engelska har de tid med dig och hjälper dig fram. Personligen är min portugisiska obefintlig men jag hankar mig fram på min italienska rotvältska och, tro det eller ej, men det fungerar. Tror ni detta skulle funka i Frankrike? Nej, vi vet ju alla vad svaret är.
Matkulturen är dessvärre av många lite missförstådd, anser jag. Jag har frågat många personer som jag känner och som tidigare besökt Portugal – vad tycker du om maten? Ofta får jag ett undvikande svar eller ett grymtande. Men min bild är helt annorlunda. Den gastronomi som jag mött är riktigt bra, men också mycket annorlunda.

Det är i grunden ett rustikt kök med, för oss, nya kryddningar. Presentationen av maten har kanske lite ytterligare att önska, men maten är god tycker jag. Spanien är ju känt för sin tapas, men en av mina bästa tapas åt jag i norra Portugal nära den spanska gränsen. På restaurangen satt det en mängd spanjorer, så detta är väl ett litet bevis på att Portugal även har bra tapas.

Vad gäller vinerna så är det samma sak som med maten och befolkningen.
Unika druvtyper och viner med stor personlighet. Inget mainstream här heller. Nu finns det inget egenvärde i att bara vara originell. Nej många viner är inte bara unika utan de har även en fin personlig charm. Portugal har allt från de lätt pärlande viner från området Vinho Verde till tunga och kraftfulla Vintage Port. Vilken mångfald och unikitet! Bravo Portugal! Historiskt har landet inte marknadsfört sina viner professionellt, om man bortser från Port, och detta har påverkat vinindustrin negativt.

DinVinguide kommer under maj månad att beskriva vinlandet Portugal i ett antal artiklar. Magnus Reuterdahl kommer att skriva om vinregionen Vinho Verde och dess producenter och Anette Rosvall kommer att belysa regionens gastronomiska skatt. Jag har personligen fått en helt ny relation till de alkoholsvaga pärlande vinerna från Vinho Verde efter mitt senaste besök. Det kommer bli ett favoritvin på mitt bord under sommaren.

Läs mer

Fler artiklar