Svenska flaggan
Vårens vita viner
Skriven av Anders Levander

Vårens vita viner

I skrivande stund strålar solen och vårvärmen är på ingång. Trädgårdens primörer börjar så smått spira i trädgårdslanden. Det är dags för vår och vita viner.

Vårens vita viner

Det är en underbar tid i Sverige nu i april. Mörkrets furste har fått ge sig för vårsolens kraft. Gräset gror på min gräsmatta och jag funderar på när jag ska plantera ut mina tomatplantor, trots att jag vet att det är alltför tidigt ännu. Men jag är fylld av vårkänslor.

En återkommande känsla hos mig vid denna tid på året är längtan efter friska vita viner. Viner som bara serveras rakt upp och ner i sitt glas. Inga krusiduller. Det är viktigt att vinerna är friska och har bra frukt i smakpaletten, tycker jag. Vidare kanske jag går och köper ett stort knippe av sparris. Både grön och den underbara gula. Det finns få saker som är godare nu på våren. Ett svalt glas vitt vin och pocherad sparris i lättsaltat vatten med smör eller olivolja. Vilket vin passar till sparrisen då? Det är kanske en personlig fråga om smak. Men jag har svårt att hålla fingrarna borta från buteljer med riesling, grüner veltliner, sauvignon blanc och underbar chablis när det gäller en kompis till min sparris.

Vårens sparris kräver något vitt, friskt och fruktigt vin i glaset gärna med lite salt mineralitet

Petit Chablis La Chablisienne 2021

Nr 5585. Pris 169 kr
Frisk och ungdomlig mineralisk doft av ostronskal. Lätt rökig känsla. Livlig och direkt syra med bra citrusklipp i både doft och smak. Friskt avslut. Klassisk god Petit Chablis. Perfekt vän till vårens primörer som sparris. Finns även på smidig halvflaska. Ett av Bolagets mest prisvärda chablisviner.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2021

Nr 56639. Pris 79 kr, halvflaska
Klassisk grüner veltliner med pigga syror på trevlig halvflaska. Inslag av kryddig vitpeppar, mineralsälta, aprikos och grapefrukt. Skruva upp och servera till din sparris. Österrikarna älskar sin grüner till vårens primörer. Det är en av sparrisens bästa vänner.

Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2022

Nr 2234. Pris 89 kr
Ny pigg årgång från Sydafrika, på de lika pigga druvorna sauvignon blanc och semillon. Välgjort och välkomnande med smaker av apelsin, grapefrukt, rivet limeskal och tropisk frukt. Perfekt vin nu i vår. Vinet är ett rent fynd prismässigt

Trimbach Riesling 2019

Nr 2639. Pris 179 kr
Klassiskt, krispigt och kalasbra! Pålitlig trotjänare från familjefirman Trimbach i Alsace. Njut av smakerna av gula plommon, gröna äpplen och örter till vårens godsaker. Klassiker som passar vid de flesta tillfällen nu i vår. Trimbach riesling + sparris = sant.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Vårens vita viner

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer