Svenska flaggan
Vaggan för vinodling i Tyskland stod i Rheingau
Skriven av Anders Levander

Vaggan för Riesling i Tyskland stod i Rheingau

Till vårens primör gul sparris passar de torra Kloster Eberbach vinerna perfekt.

Vaggan för odling av Riesling i Tyskland stod i Rheingau

Det var med största sannolikhet i Rheingau som de första vinodlingarna av Riesling fanns i det vi idag kallar Tyskland. Man fann ett idealiskt läget längs den mäktiga floden Rhen.  De gamla cisterciensermunkarna var de som introducerade vinkulturen i Tyskland under tidig medeltid. Munkarna tog med sig sitt kunnande från Bourgogne. Det utvecklade nätverket av kloster runtomkring i mellersta Europa gjorde det möjligt för munkarna att resa och besöka varandras kloster. Det uppstod givetvis en tävlan om vilket kloster som gjorde det mest välsmakande vinet. Vin var en statussymbol redan då. Inget är nytt under solen med andra ord.

Bild från DinVinGuide

Cisterciensermunkarna i Kloster Eberbach längs Rhen hade inte samma möjligheter att skapa ett kvalitetsvin som bröderna i Burgund på grund av det kallare klimatet. Denna tävlan mellan klostren ledde till att stockarna för rött vin i Kloster Eberbach revs upp och en ny variant planterades för vitt vin. Det är sannolikt så Riesling introducerades och infördes i Tyskland och Rheingau. Det skall vi vara glada för då jordmånen här lämpar sig så väl för just druvan Riesling. Munkarna förstod tidigt att bergen som sluttar ner mot Rhen i sydläge var väl lämpade för vinodling. Det var här snön först smälte på våren. Floden och dess vattenmassor fungerar som temperaturregulator. Vattenspegeln reflekterar solens strålar mot vingårdarna som ligger mot söder. Denna kombination med ett bra jordmån av kalkrika lössjordarna av varierande natur adderar till Rheingaus lämplighet för odling av Riesling.

Det historiska arvet som Rheingau har har även varit ett ok. Vinerna har sålts av sig självt på grund av sin historia och kvalitetssträvandena har faktiskt stannat av under senare år, tyvärr. Idag är inte Rheingau det ledande vindistriktet man en gång var. Jag ser dock att ett uppvaknande är på gång trots allt. Är det något tyskarna är bra på så är det att komma igen och bli bättre så det finns stort hopp. Trots den lite dystrare utvecklingen i Rheingau under senare år finns det ändå många intressanta producenter här som exempelvis Kunstler, Robert Weil och Spreitzer.

En av de mest klassiska och historiskt mest kända vinproducenterna i Tyskland och Rheingau är Kloster Eberbach. Vinerna har funnits många år i Sverige och de flesta har väl någon gång provat något av Kloster Eberbachs viner. Producenten tillhör en av de större i landet och under medeltiden var man Europas största vinproducent. Vinproduktionen finansierade klosterrörelsen. Dokument ger vid handen att man var aktiv så tidigt som år 1136. Tanken svindlar, vad gjorde vi då i det medeltida Sverige? Kloster Eberbach kan skryta med ett av de största vinbiblioteken i världen med viner i källaren som daterar sig ända bak till 1706. Historien är brokig och dramatisk för klostret. Vi svenskar var här under Gustav Adolf och härjade 1631. Tyvärr rövades en hel del och klostret skadades och munkarna jagades ut och återvände inte förrän 1635 fyra år senare och Gustav Adolf var död.

Bild från DinVinGuide

I Sverige är den nya dynamiska vinimportören Provinum ansvarig för importen idag. Tre olika viner finns på Systembolaget. Det sötare Spätlese vinet # 6257 för 199 kronor passar utmärkt till exempel till gravlax vilket kanske förvånar många men givetvis även till olika typer av desserter eller bara som ett stilla bersåvin. Doften är rik med torkade frukter som ananas, persika och aprikoser. Avslutet är långt med honung och fin citrussyra.

Det torrare Riesling Trocken Steinberger # 79910 för 129 kronor är en torr Riesling. Vinet går för övrigt att beställa direkt på vår hemsida. Steinberger är Kloster Erbachs mest kända vingård som på burgundiskt vis är omgärdat av en stenmur som härstammar från 1700-talet som skydd. Det är stor vingård på hela 30 hektar med lössjord med kalkinblandning i ett fint söderläge.

Även det mer kraftfulla 2010 Berg Schlossberg finns att tillgå som beställningsvin. Nu talar vi om ett fullödigt vin av högsta kvaliteten Erstes Gewächs. I övriga Tyskland benämns denna Grand Cru klass som Grosses Gewächs. Årgång 2010 har hög syra och knastrande mineraler i stilen. Klarar lång lagring för dem som gillar komplexa rieslingviner.

Till en av vårens mest spännande primör – gul sparris, passar de torra Kloster Erbach vinerna perfekt. Även till lagrad hårdost som Herrgård, Greve och Comte sitter ett glas Riesling perfekt.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer