Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vad dricker du till ostron och krabba?
Skriven av Anders Levander

Vad dricker du till ostron och krabba?

Varför inte lyxa till det under snåla januari. Ekonomin är väl inte jättestark efter jul och nyår, men prova att lyxa till det med inte alltför dyra råvaror som ostron och krabba. Men vad ska du dricka till? Mitt val är picpoul de pinet, chablis och varför inte ett vin från Sancerre.

Vad dricker du till ostron och krabba?

Visste du att ostronen är som bäst nu? Alla skaldjur är faktiskt bäst nu när vattnet blivit kallare. Så varför inte lyxa till helgen med skaldjur som inte kostar alltför mycket. Ostron och krabba kostar ingen förmögenhet men ger lite guldkant på en annars lite fattigare månad efter jul och nyårshelgen.

Har du inte så stor erfarenhet av ostron får nedan några enkla tips och råd om hur man hanterar och äter ostron. Det viktigaste tipset är ju färskare desto godare! De flesta ostron som äts i Sverige är importerade – mestadels från Frankrike. Det vanligaste sättet att äta dem är som naturella och nyöppnade. Men ostronen kan även gratineras och ingå i såser och sushirätter samt grillas. Ostron är fulla med nyttigheter som proteiner, mineraler och vitaminer.

Fransmännen äter trettio ostron per invånare och år. Den totala produktionen av ostron i Frankrike beräknas till 150 000 ton årligen. Från lägsta till högsta kvalitetsindex är ostronens namn: Huîtres de claires, Fines de claires, Spéciales de claires, Fines de Claires Vertes och Pousse en Claire.

Ostron är namnet på olika typer av mollusker eller blötdjur. Ostronet är släkt med musslor. Det lever på hårt underlag i grunt, salt och rent vatten. Skalet består av kalk. Innanför skalet finns en mjuk kropp. Ostronet livnär sig av plankton som det filtrerar från vatten genom sina gälar. Ostronet byter kön flera gånger under sin livstid och kan bli över trettio år. Ostronpremiären infaller alltid första lördagen i september.

Ostronskola

Köpa ostron – kolla att de lever!
De skall vara stängda. Transportera dem ordentligt kylda. De skall ligga med kupiga sidan neråt så att vätskan ligger i botten.

Öppna ostron – gör så här för bästa resultat:
Använd en liten kraftig kniv. Håll ostronet i en handduk. Rikta kniven utåt. Djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter. För in kniven i muskelfästet, när det börjar öppna sig kör du hela kniven rakt in. Vicka kniven tills fästet släpper. Platta ostron öppnas i gångjärnet.

Servera ostron:
Håll ostronen riktigt kalla på en isbädd gärna dekorerad med lime eller citronklyftor. Ostron ska öppnas så sent som möjligt, strax före servering.

 

Vinet picpoul de pinet

Vinet picpoule de pinet med sin friska fruktighet lämpar sig inte endast till ostron utan är mycket bra som aperitif. Citrustonerna i vinets aromer tillsammans med mineraliteten är typiska kännetecken när vinet är ungt. När picpoul de pinet når mognad efter några års lagring i vinkällaren så förändras vinet delvis. Då kommer det fram aromer av fänkål och jodtoner samt en fetare och lite oljigare struktur. Vinet picpoul de pinet är inte första hand gjord för att lagras utan konsumeras i sin ungdom av de flesta när frukten är som högst. Till och med mycket unga innan de fått sin mer komplexa och djupare struktur.

Jag har haft möjligheten att prova mogna viner gjorda på piquepoul de pinetdruvan. Detta var i samband med att jag skrev en bok om Languedocs viner för många år sedan. Det var då jag lärde mig att uppskatta det lite mer lagrade vinet gjort på den spännande druvan. Men efter en tre fyra år i flaskan utvecklas en fin komplexitet med mjuka honungsaromer och mer utvecklad och torkad frukt. Jag anser ändå att man kanske inte ska lagra en picpoul utan drick vinet i sin ungdom. Men glömmer ni bort en flaska så är det inte någon katastrof och ni får ett nytt annorlunda vin.

Det är vidare intressant att notera stavningen som skiljer sig när det gäller druvan och vinet. Det är en fransk druva och allt är inte enkelt i Frankrike. Notera att stavningen skiljer sig åt, vinet; picpoul de pinet, druvan; piquepoul. Varför göra det enkelt för oss.  Det är lite synd att detta vin inte är mer känt i Sverige och därför vill jag slå ett slag för en av mina favoriter till framförallt ostron.

Druvan piquepoul finns även som röd och även en variant piquepoul gris. Visste du att piquepoul är en tillåten druva i Châteauneuf-du-Pape. Druvan är en gammal ursprunglig druva i Languedoc men tappade i populäritet under 1900-talet. Idag har odlarna fått upp ögonen för denna fina druva igen.

Fransmännen älskar vinet picpoul de pinet till sina ostron
Jag dricker ofta petit chablis eller en Sancerre till mina ostron
Bild från DinVinGuide

Vad dricker du till ostron och krabba?

DinVinguide.se är en guide för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden. Välkommen till DinVinguide.se!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer