Svenska flaggan
Tysklands Toscana - Pfalz är det Tysklands bästa vindistrikt? - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Tysklands Toscana – Pfalz är det Tysklands bästa vindistrikt?

Många är förundrade över vinrevolutionen som skett i Tyskland under de senaste 15 åren. Slut är det på eran av trista halvtorra eller söta viner från Tyskland utan finess. Många lite äldre svenskar minns tyska viner som halvsura sliskiga saker utan stringens – denna tid är över för länge sedan. Idag tillhör Tyskland ett av världens bästa vinländer. Produktionen är inte så stor och största delen konsumeras i landet. Trots detta har vi kunnat se en våg av kvalitetsviner komma till Sverige från Tyskland. Även i USA har man haft stora framgångar med just druvan Riesling som är månadens tema på dinvinguide.se.
Tidigare var det viner från framförallt Rheingau och Mosel som stod i det tyska blickfånget. Idag är läget annorlunda. Rheingau är inte den främsta vinregionen längre utan andra har tagit över som exempelvis Pfalz. Rheingau stannade av i sin utveckling och det har inte hänt så mycket där de senaste tjugo åren. Detta kommer säkert ändras på då många diskuterar detta i landet och efterfrågar förnyelse i just Rheingau. Det finns redan tecken på detta idag.

I denna artikel är fokus på Pfalz i sydvästra delen av Tyskland. Det är landets näst största vinregion. Vingårdarna ligger parallellt med floden Rhen men når inte ned till dess stränder. Området brukar kallas Tysklands Toscana på grund av det behagliga klimatet. Bergen runtomkring skyddar för kalla vindar och det är relativt regnfattigt. Många exotiska växter för denna breddgrad kan odlas här på grund av det gynnsamma klimatet. Det odlas inte bara Riesling utan många andra druvtyper förekommer på den mycket varierande jordmånen. Exempelvis trivs Spätburgunder riktigt bra här. Pfalz ligger norr om den mer i Sverige kända vinregionen Alsace i Frankrike. Klimatet är likartat men vinerna skiljer sig en hel del åt tycker jag även om man använder samma rieslingdruva. I Alsace har man stannat lite i sin utveckling och gör söta och koncentrerade viner utan riktigt samma finess anser jag. Klimatförändringen har gjort odlingsbetingelserna bättre i vissa delar. Mer sol och värme ger mer socker och alkohol generellt. I Pfalz hanterar man detta bättre och skapar mer balanserade och torra viner idag än i Alsace. Vinerna i Pfalz är framförallt mer matvänliga med sin eleganta och torra struktur med bra syra.

Området Pfalz har många framstående producenter som vunnit stor uppmärksamhet under senare år. Solen och värmen ger vinerna en kraftigare och fylligare stil så klimatförändringen har spelat området i händerna. Men det är viktigt att producenten tänker på detta och inte skapar obalanserade viner med för hög alkoholhalt och alltför koncentrerad frukt. De skickliga producenterna hanterar detta galant idag. Jag fokuserar på torra viner i denna artikel men givetvis finns det en mängd söta viner av hög kvalitet även i Pfalz. Jag tar med ett axplock här för att visa den stora variationen i stilar.
1
Den kanske främsta företrädaren för det nya Tyskland med torra kvalitetsviner är A. Christmann med sina berömda viner som säljer slut direkt när de lanseras. Under många år har Steffen Christmann producerat fantastiska viner även då vädergudarna var mindre nådiga. Viner från detta kvalitetshus är ett säkert kort oberoende vilken kvalitet man köper. Husets toppvin från vingården Idig får höga poäng av vinkritiker varje år. Även de röda vinerna är av högsta kvalitet.
2
En av mina gamla favoriter är Dr. Burklin- Wolf i Wachenheim. Det är en av de största privata producenterna i Tyskland med över hundra hektar vinmark. All produktion sker biodynamiskt vilket får anses vara en stor bedrift i detta nordliga klimat i Tyskland. Vinerna har en mer barock och fyllig stil med mycket kraft men med bibehållen elegans. Även dessa viner är ett säkert kort. Då den gamle vinmakaren dog helt plötsligt steg hans mycket unge italienske andreman fram och tog över med framgång. Det är kul med en traditionell Pfalz med touch från Italien. Kirchenstuck är husets mest berömda läge.
3
I södra delen av Pfalz huserar en gammal kändis i Tyskland och som var en av föregångarna för torra kvalitetsviner, Rebholz. I den varierade jordmånen i södra delen av vinregionen har Rebholz skapat sig ett namn inte bara för sina rieslingviner. Jordmånen lämpar sig väl även till andra druvtyper som återfinns på vinlistan. Rebholz viner är ofta kraftfulla och har en stor karaktär med lätt jordig stil.
En ny stjärna på den tyska vinhimlen är Von Winning som även slagit igenom i Sverige stort. Den nya regimen som idag driver vinhuset har förändrat vinerna stort till det bättre under de senaste åren. Idag skapar man fruktdrivna viner som många älskar. De skiljer sig lite från övriga viner i Pfalz med sina tydliga frukt som ibland gränsar till det mycket aromatiska. Ibland känner jag till och med aromer från Sauvignon Blanc i vinernas karaktär. Sofia Ander har skrivit flera artiklar om Von Winnings viner på dinvinguide.se.
4
En ny och ung vinproducent i regionen är Philipp Kuhn från norra delen av Pfalz. För varje årgång överraskar han med bättre och bättre viner. Kuhn är en favorit för både Sofia Ander och mig. Under förra årets VDP provning i Wiesbaden visade detta vinhus framfötterna. Både Sofia och jag hade höga poäng för Kuhn i våra provningsprotokoll.

En av mina gamla favoriter på snustorr och lite benig Riesling i Forst i Pfalz är Georg Mosbacher. Vinerna är oftast snustorra och har en traditionell karaktär. Jag tycker att det svajat en del i kvaliteten något år men huset hör ändå till en av mina favoriter. Vinerna passar väl till vår skandinaviska gastronomi.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders