Svenska flaggan
Fredriks bubblor - Sekt Tysklands stolthet, Tyskland och sekt
Skriven av Anders Levander

Tyskland och sekt

Tysk sekt är på frammarsch. DinVinguide.se har provat sekt så det står härliga till. En hel vecka i Tyskland med bubbel. Tyskland har sekt av världsklass.

Visste du att Tyskland har världens största konsumtion av bubbel
Bild från DinVinGuide

Tyskland och sekt

Vad många kanske inte vet är att Tyskland har en lång tradition av att göra bubbel. Redan på 1800-taletMousserande riesling – en sekt, Tyskland och sekt etablerade sig många vinhus och började göra sekt. Inspirationen kom från Champagne i Frankrike. Sektkellerie Kessler i Esslingen nära Stuttgart i Württemberg startade redan sin produktion år 1826. Så det här med mousserande vin och Tyskland är inget som startade förra veckan. Varje tysk konsumerar fyra flaskor bubbel per person. Detta är man världsbäst på. Det ska dock nämnas att det inte är bara är kvalitetssekt som slinker ner i de tyska struparna. Märken som Rotkäpchen (Rödluvan på svenska) och Henkell är kända varumärken även för oss svenskar. Men det är inte dessa viner och varumärken som mina artiklar om Tysk Sekt ska handla om.

Det finns en hel del regler kring sekt vilket garanterar kvaliteten för konsumenten. Se faktaruta i slutet av denna artikel. Står det Winzersekt på etiketten så vet du att druvorna kommer från producentens egna vingårdar och att det mousserande vinet är gjort genom den traditionella metoden. Samma metod som skapar champagne i Frankrike med en andrajäsning på buteljen. Men traditionella metoden skiljer sig från charmatmetoden där kolsyra tillsätts vinet i en ståltank, tänk en läskedryck. Lite av hemligheten med kvaliteten för tysk sekt är precis som i Champagne hur länge vinet får vila på jästen efter sin jäsning. Givetvis är kvaliteten på druvorna det viktigaste precis som för all annan vinmakning runtom i världen. Tysk sekt enligt traditionell metod måste vila minst 9 månader på sin jästfällning. Men när vi talar om hög kvalitet och finessrik sekt är lagringstiden väsentligt längre. Många viner hade en lagringstid på 36 månader vissa viner hade fått ligga på sin jästfällning upp till 60 månader. Jag provad ett stort antal olika viner under min senaste resa i Tyskland. Jag besökte då hela fem olika vindistrikt och fick en bra genomgång om var tyskt bubbel befinner sig idag.

Varför bör vi upptäcka och lära oss mer om tysk sekt då? Jo, av flera anledningar. För det första sker det en stor kvalitetsrevolution i Tyskland och har pågått i 20 år. Hittills är det framförallt de torra rieslingvinerna tillsammans med de röda vinerna gjorda på spätburgunder som skapat de stora rubrikerna i vinspalterna. Tyskt vin tillhör nu världseliten idag. Det är stor skillnad mot bara för tjugo år sedan. Idag möts de stilla tyska vinerna med stor respekt världen runt. Nu är det bubblets tur att visa framfötterna för en större publik. För tyskarna själva började det bubbla mer och mer för fem år sedan. Nu är det dags för världen i övrigt att upptäcka vad som händer.

Tyskland har ingen skatt på vin förutom för mousserande vin. Ursprungligen infördes skatten år 1902 av Kejsar Wilhelm II för att finansiera ett slagskepp

Tyskland och sekt

Det som är spännande med tyskt mousserande vin är att man även använder sin fantastiska druva riesling för att göra kvalitetssekt. Riesling med sin fina syra och lätta aromatiska stil lämpar sig mycket väl till att göra högkvalitativa mousserande viner. För er som inte provat ännu så är det ett måste. Vidare förskräcker inte priset heller. Du får mycket kvalitet för pengarna när du köper en flaska tysk sekt från ett bra vinhus. Av landets kvalitetssekt är mer än 40 procent gjort på druvan riesling. Det är glädjande och ger oss konsumenter ett rikare urval. Men givetvis skapar man även kvalitativa toppviner på de traditionella franska druvorna chardonnay, pinot noir och meniuer. Jag fick prova flera olika sekt som väl kan mäta sig med de bättre vinerna från Champagne. Ge Tyskland några år till så är jag övertygad att man kommer vara ett av de bästa länderna även vad gäller mousserande vin. Se bara vad man åstadkommit med sin riesling som idag tillhör något av de bästa vinerna i världen med sina Grosses Gewächs. Till detta kan även läggas den röda revolutionen som skett de senaste tjugo åren. Idag är spätburgunder eller pinot noir, som druvan kallas i Frankrike, även det världsledande. Tyskland har varit på enorm frammarsch vinmässigt vad gäller kvalitet under det nya årtusendet. Jag vill gärna slå ett slag för tysk sekt då det förtjänar att uppmärksammas.

Wines of Germany, Tyskland och sekt
Sektherstellung, Weingut Griesel – Wines of Germany, Tyskland och sekt

En faktor jag uppmärksammade var att de bästa producenterna inte hamnat i fällan som vissa andra länders bubbelproduktion gjort. Att kopiera champagne! Jag anser att det är en mycket farlig väg att gå med att försöka kopiera champagne. Vinerna från Champagne är unika och kan inte kopieras. Detsamma gäller faktiskt även för tysk sekt med höga kvalitetskrav. Vinerna är unika i sin struktur och arom. Så mitt bestämda råd är gå er egen väg utan att kopiera Champagne.

Har inte ni som jag tänkt på att det är en stor mängd tyska namn i floran av de många vinhusen i Champagne. Tänk Krug, Bollinger och Mumm med flera. Handeln med textil i Reims för två hundra år sedan drog till sig tyska handelsmän som även upptäckte den spännande och bubblande drycken champagne. Dessa entreprenörer startade även nya champagnehus som snabbt vann marknadens gillande i Frankrike och på export. Sedan tog man med sig sina kunskaper hem till Tyskland och startade en sektmanufaktur. Tyvärr blev det mer kvantitet än kvalitet som gällde i Tyskland under många år och framförallt under senare delen av 1900-talet. Idag är denna trend bruten och nu är kvalitet på stark frammarsch. Jag är personligen mycket förtjust i tysk Winzersekt.

Historiskt var det inte kvalitet som drev tysk sekt. Idag är det andra bullar som gäller.

Tyskland och sekt

Tyskland och sektDet här med toppkvalitet på tysk sekt är rätt ungt i landet. Några få föregångare har kämpat sedan 1980-talet med att göra sekt med kvalitet och uttryck från sin unika terroir. En av dessa är den idag rätt kända sektproducenten Raumland i Rheinhessen. Historiskt var det mer priset som styrde utbudet. Det var till och med vanligt att billigt bulkvin importerades till Tyskland i tankvagnar på räls. Vinet fick sedan en dos kolsyra i gigantiska rostfria tankar i industriell stil. Rätt nära alkoläsk med andra ord. Givetvis har detta skadat Tysklands renommé för mousserande viner. Precis på samma sätt som för söt sliskig riesling som producerades på 1960- och 70-talet. Detta förekommer fortfarande tyvärr men det finns en växande skara producenter som arbetar med att förstärka kvaliteten. Idag är det endast 2 procent av landets produktion av mousserande vin som kan kategoriseras som kvalitetssekt med en andrajäsning på buteljen. Men det är en växande skara hängivna producenter som vill ge oss vinkonsumenter viner med hög kvalitet. I en kommande artikel kommer jag att närmare beskriva mina favoriter i Tyskland. Tyskland Grand Cru Sekt.

Varför har så många champagnehus tyska namn? Jo för det var tyskar som startade dem.

Följande varianter av sekt förekommer i den tyska vinlagstiftningen. Sekt är ett mousserande vin som uppfyller vissa grundläggande normer. Om Deutscher sekt eller en region (exempelvis Mosel) anges måste 100 procent av druvmaterialet komma från Tyskland respektive från angiven region. Sekt bA (besonderer Anbaugebiete) är ett mousserande vin som är producerat i en av Tysklands 13 kvalitetsvinregioner (exempelvis Mosel eller Rheingau). Samma som också används för stilla kvalitetsviner. Regionen måste anges. För sekt bA krävs en högre druvmognad än för enklare sekt. Crémant är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst sekt bA som uppfyller vissa villkor, bland annat minst 9 månaders lagring på jästfällningen. Crémant som beteckning används inte i högre utsträckning. Winzersekt är en tillåten tilläggsbeteckning för flaskjäst sekt bA som till 100 procent är framställd på tillverkarens egna druvor. VDP Sekt är en flaskjäst sekt med minst 15 månaders lagring på jästfällningen, egenodlade druvor som handskördats, pressad i hel klase. VDP Sekt Prestige är en flaskjäst sekt med minst 36 månaders lagring på jästfällningen. Det ska vara egenodlade druvor som handskördas och pressas i hel klase. I övrigt gäller samma regler som i respektive region. Idag kan kvalitetssekten i Tyskland vara både årgångsmärkt och druvbestämd. Ofta är den gjord på ren riesling (mer än 40 % av all kvalitetssekt) eller en blend av pinot noir-druvor och chardonnay. Sekt produceras i samtliga av de 13 tyska vinregionerna och det görs vit, rosé och röd sekt. Sekt kan också märkas efter restsockergrad och sträcker sig då från brut nature till mild.

Bild från DinVinGuide

Tyskland och sekt

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer