Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Mosel den bortglömda dalen - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Tyskland årgång 2022

Tyskland går från klarhet till klarhet. Idag tillhör Tyskland ett av de ledande länderna i världen för kvalitetsvin. DinVinguide.se kollar in årgång 2022 som ligger i vinfaten nu. Mycket talar för att det kan bli en hyfsad årgång trots den starka värmen och torkan under sommaren. Allt förändrades till det bättre under september precis före skörden när regnet kom.

Tyskland årgång 2022

Jag har följt utvecklingen av tyska viner under många år. Mitt första besök i de tyska vingårdarna var för mer än femtio år sedan. På den tiden var det stort fokus på söta viner med ädelröta. Jag minns den kända brittiska vinskribenten Jancis Robinson som myntade ett uttryck på en provning för många, många år sedan, ”sweet and cheap”. Idag är verkligheten en helt annan. Jag har på nära håll sett en remarkabel utveckling för den tyska vinindustrin. Inte minst på otaliga Grosses Gewächs provningar i Wiesbaden när landets bästa torra viner serveras en internationell vinpublik under augusti månad.

Idag tillhör Tyskland vineliten i världen trots en relativt liten vinproduktion. Men det som sticker ut är den genomgående höga kvaliteten. För ett tiotal år sedan utnämnde jag tyska viner till några av världens mest prisvärda viner. Pris i förhållande till kvalitet. Idag är kvaliteten allmänt erkänd men samtidigt som priserna stigit markant under den senaste femårsperioden.

Går vi 100 år tillbaka var tyska viner det högsta modet. När man ser på gamla prislistor var många tyska vinerna betydligt dyrare än de bästa vinerna från Bordeaux, Bourgogne och Champagne. Detta försvann mycket på grund av tysk utrikespolitik under förra århundradet, läs andra världskriget. Samt att vår smak för söta viner försvann.

Tyskland tillhör idag ett av världens bästa vinländer kvalitetsmässigt

Tyskland har både vitt och rött vin

Många kanske tror att det bara är vitt vin som spelar förstafiolen i Tyskland men det stämmer inte. Idag är även de röda vinerna på stark frammarsch. Viner gjord på druvan pinot noir, eller spätburgunder, kan många gånger mäta sig med Tyskland årgång 2022röda viner från Bourgogne. Dock utan samma prispåslag är att notera. En annan tysk druva som är riktigt spännande på den röda sidan är den mindre kända lemberger eller som den kallas i Österrike blaufränkisch.

På den vita sidan regerar riesling som tillhör en av de ädlaste druvorna i världen för vitt vin. Torr tysk riesling är en gudagåva till oss vinälskare. Även de söta håller världsklass. Ett område som även är på stark frammarsch i landet är bubblande viner. Tysk sekt har även det utvecklats mycket unde det senaste årtiondet. Tyskland har faktiskt en enorm produktion av sekt som bubblet kallas i landet. Vissa producenter har skärpt till sig markant och jag skulle inte bli förvånad om vi snart ser några riktiga toppviner som kan utmana sina franska vänner. Idag dricker vi ju kvalitetsbubbel från England så varför inte från Tyskland. Det kan noteras att många av de kända champagnehusen startades av tyskar för mer än hundra år sedan.

Förmodligen är de röda vinerna de mest spännande för årgång 2022 enligt vissa. De vita vinerna är något slankare med bra syra och aromrika.

Tyskland årgång 2022

Jag besökte Tyskland under en vecka i augusti i år, 2022. Det var varmt, mycket varmt. Knappt hade någon nederbörd kommit under sommaren och mångas producenter var rädda för vattenstress för sina vinrankor. Jag besökte vinregionerna Nahe och Rheingau. Bladen hängde oroande torra och lealösa på vinrankorna. Temperaturen var konstant över 30 grader och vissa dagar över 35 och faktiskt utan de normalt svala nätterna. Det var sannerligen varmt. Jag svettades på nätterna, klimatförändringen gör sig verkligen bemärkt i ett land som Tyskland. Air condition är inte så vanligt ute på landsbygden bland vingårdarna i de äldre och vackra byggnaderna. Det visade sig sedermera att det var den soligaste sommaren i Tyskland sedan man började med sådana mätningar.

Många jag intervjuade var lite oroade för framförallt sina rieslingstockar. Hur skall de klara värmen och torkan? Det var framförallt de yngre vinstockarna som tog stryk. Rotstrukturen har inte utvecklat sig fullt ut på en ung stock som därför har svårare att nå fukten djupare ned i marken. De röda vinerna hade en något bättre situation. Pinot noir och framförallt lemberger behöver lite mer värme än sin vita kusin riesling.

Det som räddade hela föreställningen var regnen som kom i september före skörden. Den viktigaste månaden för en årgångs kvalitet är just september på norra halvklotet, vilket inte alla känner till. Det är i september som finjusteringen sker. För lite nederbörd är inte bra likaså för mycket nederbörd kan vara förödande. Nu skall det dock påpekas att regnet inte var bra för alla då det inte var jämt fördelat. Vissa områden fick tyvärr alltför riklig mängd som exempelvis i mellersta Pfalz kring Deidesheim som fick både hagel och störtregn som gav svåra förhållanden.

År 2022 var kvantiteten 6 procent högre än för en normalskörd trots ett så torr och varm sommar.
Källa; Wines of Germany

Hur är vinerna för årgång 2022

Generellt är det lite tidigt att tvärsäkert uttala sig om kvaliteten och årgångens stil. Men man kan ändå lära sig en hel del i historiska jämförelser. Allmänt var det inga problem med sjukdomar på vinrankorna vilket var positivt för kvaliteten för vinerna.

Skörden översteg normalskörd med sex procent vilket är lyckosamt för oss vinkonsumenter. Jag hoppas vi slipper se stora prisstegringar på grund av brist på vin som vi sett så tydligt i både Bourgogne och Champagne de senaste åren. Regnet var gynnsamt för både kvalitet och kvantitet för de flesta med vissa undantag där hagel och skyfall gav problem i vissa av vinregionerna.

Regn gjorde att sockerhalten sjönk något i druvorna vilket var gynnsamt då alkoholhalten dämpades något i vinerna. Vidare är stilen något slankare än från de riktigt varma årgångarna under senare år. Vinerna har bra och harmonisk syra med aromatiska toner. Vissa menar att årgången även är lämpad för längre lagring, då främst de röda. Detta återstår dock att se. Historiskt har de tyska vinproducenterna önskat så höga oechsle-grader som möjligt. Den potentiella alkoholhalten upptog förr i tiden vinmakarna en hel del. Ju mer socker i musten desto bättre. Två saker har förändrat detta. Först den generella temperatuppgången genom den globala uppvärmningen. Socker i musten och mogna druvor är ofta inte det stora problemet idag. För det andra så har smaken förändrats hos vinkonsumenten. Torra viner med struktur efterfrågas med lägre alkoholhalt idag. Söta tyska viner har även tappat lite av sin marknad.

Man kan nog allmänt säga att det är de röda vinerna som sig visar upp sig främst. Varm sommar gav en fenolisk mognad. Dock med brasklappen hur regnet fördelade sig före och under skörden. De vita vinerna gjorda på riesling är sannolikt lite slankare med fina aromer och hyfsad syra. Vissa liknar årgången med 2018 men det är alltför tidigt att uttala sig tvärsäkert. Det bör även nämnas att vissa vinproducenter jag varit i kontakt med är inte helt övertygade om årgångens kvalitet.

Det är faktiskt lite märkligt att intresseorganisationen Wines of Germany uttalar sig mycket positivt om årgången samtidigt som vissa vinproducenter inte är helt övertygade om årgångens storhet. I vår och sommar vet vi dock mer bestämt om årgångens kvalitet. Men personligen tror jag att det kommer bli en medel till bra årgång kvalitetsmässigt.

Det är tidigt att uttala sig tvärsäkert om årgång 2022 i Tyskland men det ser lovande ut. Men alla producenter är inte helt övertygade.

Tyskland årgång 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer