Tyskland årgång 2016

DinVinguide.se har varit på spännande spaning i Tyskland och provat 500 av landets toppviner. VDP visade upp sina bästa Grosses Gewächs viner för en utvald skara av vinjournalister från hela världen.
Tyskland årgång 2016 är elegant och har mer finess än kraft. Vinerna är generellt lite slankare än årgång 2015 men har en trevlig balans. Riesling årgång 2016 kommer sannolikt få ett långt och vackert liv men vänta lite med att öppna de bästa buteljerna.

Tyskland årgång 2016 VDP provning

Jag är precis hemkommen efter att ha provat 500 viner från Tyskland. VDP genomför årligen en gigantisk provning av alla toppviner som landet producerar och det är en gedigen uppgift att prova igenom alla vinerna. Det är många olika viner, både röda och vita, och druvtyper men fokus är ändå druvan riesling.

VDP är en förening för de bästa vinmakarnas torra viner i Tyskland. VDP har mer än hundra år på nacken som beskyddare och marknadsförare av det bästa torra vinerna i landet och man åtnjuter stor respekt på världens vinmarknader.

Den nya årgången presenteras alltid någon vecka innan september då producenterna börjar sälja sina bästa viner. Dessa går under beteckningen Grosses Gewächs och det är endast torra viner. De söta tyska vinerna har andra beteckningar. Om man jämför med Frankrike är dessa Grosses Gewächs att jämföra med Grand Cru. Det intressanta är att i jämförelse med exempelvis Bourgogne är de tyska vinerna mycket billigare. Givetvis är vita viner från Bourgogne gjorda på en annan druva, chardonnay, men kvaliteten är på samma nivå och priset är mindre än hälften, ibland endast en fjärdedel. Jag är övertygad att dessa torra tyska viner kommer bara bli dyrare och dyrare. En stor världsmarknad är törstande efter tyska kvalitetsviner gjorda på druvan riesling.

Annons:

Nahe imponerar

Det område i Tyskland som imponerar mer och mer på mig är Nahe. Nahe är ett relativt litet vinområde som ligger inklämt mellan de mer kända områdena Mosel och Rheingau. För Tysklandskännare är Nahe inte okänt alls men kanske för den stora massan av vindrickare. Det kanske överraskar många att Nahe imponerar mest. Men även vinerna från Rheinhessen och Pfalz visade fin kvalitet och elegans.

Nahe har en dramatiskt landskap och är inte alls likt de mer turistiskt orienterade vinområdena Mosel och Rheingau. Men det är absolut värt att besöka, med sitt kuperade landskap och sina vackra skogar. Se bilden ovan i inledningen av artikeln. Den är tagen från vingården Rotenberg som är ett trevligt och brant Grosses Gewächs läge. Jag kan rekommendera en djupare bekantskap med Nahe på plats.

Gut Hermannsberg

En vinproducent som verkligen visat framfötterna är Gut Hermannsberg, som har en dramatisk historia bakom sig. Idag ägs egendomen sedan 2009 av ett par som älskar vin. År 2009 förvärvades egendomen och man tillsatte den då unge och karismatiske Karsten Peter. Många tyckte att det var en chansning men Karsten visade snabbt att han var uppgiften mogen med sin renrasiga riesling med hög syra och definierad frukt. Bilden nedan visar Karsten Peter i en ave sina branta vingårdar, Rotenberg.

Jag provade igenom en vertikal av ett av husets toppviner Bastei med årgång 2009 som start och 2016 som slutpunkt. Det som slår mig är renheten och elegansen i vinerna. Ingen kladdig sötma här inte och syran är knivskarp och kompromisslös. Nackdelen för en ivrigt väntande vinmarknad är att vinerna behöver tid på sig för att visa upp sin fulla potential. Så rådet är att vänta gärna några år innan ni öppnar vinhuset Gut Hermannsbergs Grosses Gewächs. Ni får då full valuta för pengarna, tro mig.

Bilden ovan visar den imponerande och branta klippan och vingårdsläget Bastei. Vingården ligger vid foten av klippan som skyddar mot nordanvinden. Bastei visar härlig komplexitet och elegans i en fin förening. Det finns även andra fantastiska vinproducenter i Nahe, där den kanske mest kända är Dönnhoff som under många år varit områdets kanske största stjärna. Andra mycket respekterade vinproducenter är Emrich-Schönleber och Schäfer-Fröhlich. Se etiketter nedan.

Läs mer

Fler artiklar