Svenska flaggan
Tyskland och sekt, Tysk Sekt Grand Cru
Skriven av Anders Levander

Tysk Sekt Grand Cru

Under de senaste åren har det skett en vinrevolution i Tyskland. Tysk riesling tillhör redan tidigare världseliten bland vita viner. De röda vinerna gjorda på spätburgunder, pinot noir, är även de på allas läppar i dubbelt avseende. Nu har turen kommit till tyskt bubbel. Tysk sekt är idag av mycket hög kvalitet. Vi talar om det nya svarta i bubbelvärlden - Tysk Sekt Grand Cru.

Bild från DinVinGuide
Tyskland tillhör idag ett av världens absolut bästa vinländer.

Tysk Sekt Grand Cru

Jag har under många år följt vinet och dess utveckling i Tyskland. Från de tidigare översöta trista billiga rieslingvinerna till de pretentiösa överekade röda vinerna med sin bleka färg som bara smakade ekfat och uttorkat frukt. Vidare har man under många år varit nöjd med sina bubblande viner, oftast gjorda som Coca Cola med tillsatt kolsyra. Sanning å säga så var de tyska vinerna förr i tiden inga större mirakel, förutom de ädelsöta. Men våra smaker har förändrats vad avser viner runtom i världen och tysk vinindustri kom på efterkälken. Tyskt vin var helt enkelt kvalitetsmässigt eftersatt, billigt och trist.

Detta är absolut inte fallet idag. Jag håller personligen Tyskland som ett av världens bästa vinproducerande länder i gott sällskap med Frankrike och Italien. Tyskt vin håller världsklass idag, både vad gäller vitt som rött vin. En trevlig överraskning var hur tyskt bubbel har utvecklat sig under senare år. Jag tillbringade en vecka i fem olika tyska vindistrikt under sensommaren i år, 2023. Det var en fin upplevelse och mycket lärorikt. Tyskt mousserande vin är på stark frammarsch. Läs gärna min tidigare artikel om Tysk Sekt.

Tyskt mousserande vin är på stark frammarsch.

Tysk Sekt Grand Cru

Under min resa i Tyskland upptäckte jag ett nytt bubblande Tyskland. Mousserande viner gjorda med den traditionella metoden, samma metod som gjort Champagne så berömt med sin andra jäsning på buteljen. Vinet får vila på sin jästfällning under många år för att få sin fina och komplexa smak och underbara doftaromer.

Nedan redovisar jag några av mina favoriter som jag anser ha Grand Cru status. Vissa av dessa vinhus är nya för mig, andra kände jag till redan tidigare. Följ med mig på en bubblande resa till några av mina favoriter. Följande sex producenter räknar jag tillhöra toppskiktet av producenter av mousserande vin idag. De presenteras i bokstavsordning och inte i någon kvalitetsordning. Jag nämner detta bara så att ingen missförstår och som information i ordningens namn. Givetvis finns det fler mycket bra producenter idag i detta mycket dynamiska segment av vinproduktion. Det händer mycket och snabbt i den tyska bubblande världen. Tro mig, om tio år kommer sekt från Tyskland med kvalitetskrav vara ledande och kanske till och med börja utmana vinerna från Champagne.

Det händer mycket och snabbt i den tyska bubblande världen.

Wein und Sektgut Barth

Tysk Sekt Grand CruRheingau är sannolikt tillsammans med Mosel de mest kända vinregionerna i Tyskland för oss som har lite grått hår. Idag har den tyska vinkartan ritats om en hel del med nya vinregioner som visat framfötterna. Rheingau är kanske inte det hetaste vinområdet i Tyskland numera. Det var därför riktigt uppfriskande att besöka vinproducenten Barth i Rheingau. Familjen huserar närmare bestämt i Hattenheim norr om den mäktiga floden Rhen. I Rheingau har det producerats vin i mer än 800 år, så det finns en tradition att falla tillbaka på. Familjen Barth har verkligen flyttat fram positionen för det mer traditionella inom vinnäringen med sin organiska vinproduktion. Här gäller inte bara det traditionella utan kvalitet i en mer modern tappning, vilket är honnörsordet. Jag blev glatt överraskad vid mitt besök. Mitt första faktiskt och jag träffade till på köpet en gammal bekant från VDP. Den berömda föreningen för de bästa vinmakarna i Tyskland. VDP har mer än hundra års verksamhet på nacken. Min gamla bekant har börjat här och arbetar med vinhusets export. Det var ett glatt återseende, men det var faktiskt kvaliteten på vinerna som gladde mig minst lika mycket. Rheingau och sekt med hög kvalitet var inte det jag trodde jag skulle möta här i Eltville.

Stilen på vinerna är pigg och frisk och man känner tydligt att druvorna kommer från området. Mineralitet med en trevlig sälta är ett intryck som består i mitt minne. Bra och inte överdriven dossage ger ett modernt intryck. Både riesling, pinot blanc och pinot noir står på programmet. Vinhuset Barth är den första som producerar sekt med druvor från ett Grosses Gewächs läge, Hassel. Grosses Gewächs kan översättas som Grand Cru om man tänker Bourgogne. Jag lyfter på hatten för detta. Man är även mycket stolt över att vara medlem i VDP. Huset tillverkar inte bara sekt utan även stilla viner. Sektgut Barth är väl värda ett besök för dig som vill se var kvalitet och Rheingau står idag.

weingut-barth.de

Bamberger visar framåtanda och finess från Nahe

Bamberger

Tysk Sekt Grand CruI det spännande Nahe fann jag kvalitet jag inte kände till tidigare. Mitt möte med Heiko Bamberger var uppfriskande och lärorikt. Heiko är trots sina 40+ en av de yngre pionjärerna i den tyska bubblande vinvärlden. Nahe är generellt ett vinområde som är i en mycket spännande process för ögonblicket. Mycket händer här bland de yngre vinmakarna med stöd av de etablerade mer kända vinodlarna. Här hos familjen Bamberger är allt gjort med händerna. Heiko menar att kvaliteten kommer mycket från de känsliga händerna som hanterar allt från druvor i vingården till hanteringen i vinkällaren. Vingårdarna ligger i floden Nahes dalgång i Meddersheim med bergen Altenberg och Rheingrafenberg på sidorna. Den varierande jordmånen i Nahe skapar komplexitet och finess i vinerna. Trots sin mindre yta har vinregionen Nahe en mångfald i sin terroir. Detta är spännande för oss vinälskare då det ger olika uttryck på regionens viner. Bamberger är inte bara inriktade på mousserande viner utan vinhuset gör även stilla viner. Men man har rätt många år av erfarenhet av mousserande viner. Detta märks tydligt för oss när vi provar husets olika sekt. Ord somTysk Sekt Grand Cru renhet, finess och komplexitet kommer i mitt sinne när jag provar Ute och Heikos Bambergers sekt. Det är kul att se att även ett litet familjedrivet företag med två personer kan göra kvalitetssekt. Jag vill gärna vara med att stödja dem då jag gillar vinerna och dess kvalitet. Bamberger gör sekt på riesling, pinot blanc och pinot noir.  Jag provade ett vin som legat på jästen i mer än tio år. Det var en fin upplevelse med både komplexitet och originalitet. Bäst gillade jag vinhusets riesling och pinot noir viner.

weingut-bamberger.de

Biodynamiska viner är adelstecken för Vincent Eymann - finewine

Weingut Eymann

Tysk Sekt Grand CruI Pfalz träffar jag Vincent Eymann som idag driver familjens traditionella vinhus mitt i vinmekka nära Bad Dürkheim och Wachenheim. Detta område är lite av centrat för de bästa vinerna i Pfalz, med många kända och stora namn på vinkartan. Vincent tog över 2015 och har verkligen utvecklat vinhuset Eymann till något riktigt bra. Biodynamisk odling och höga kvalitetskrav är i förarsätet. Eymann har varit medlem i Demeter sedan 2006, vilket var tidigt. Vi talar om biodynamisk odling långt norr ut med sitt lite kargare klimat. Men det tyder på förståelse för både kvalitet och hållbarhet i sina tankar kring vinodling. Druvtyperna riesling och pinot noir eller ska vi säga spätburgunder är i fokus här.

Det märks att Vincent tar det här med sekt på riktigt allvar. Inget skojas bort utan han är mycket precis vad gäller alla detaljer. Totalt förfogar man över 18 hektar av riktigt bra vinmark i hjärtat av Pfalz bättre lägen. Handskörd och naturlig jäst samt lång lagring på jästresterna är självklarheter för Vincent. Tillsatser och annan manipulation i vinkällaren undviks. Målet är att låta frukten tala för sig själv utan annan påverkan. Jag måste säga att man lyckas med detta. Vinerna känns naturliga och har ett fint och typiskt uttryck av vad vinregionen Pfalz kan skapa om vinmakaren har höga kvalitetskrav. Kända vingårdslägen som Sonnenberg och Mandelberg i Gönnheim ger pinot noir-druvorna sin särskilda prägel. Lägen som Schlossberg och Fuchsmantel är mera lämpade för riesling. De bästa vinerna får en uppfostran på jästfällningen på upp till sju år. Om jag förstod Vincent rätt så klappar hans hjärta framförallt mycket starkt för de mousserande vinerna. Även stilla viner produceras då även med fokus på riesling och spätburgunder. Missa inte att Weingut Eymann har en restaurang med rustika och kulinariska rätter som Vincents mamma Inge serverar från torsdag till lördag. De mousserande vinerna är även rätt modest prissatta så du kan prova de olika kuveerna utan att gå i konkurs.

weingut-eymann.de

Tysk Sekt Grand Cru

Griesel har finess och komplexitet

Griesel & Compagnie

Tysk Sekt Grand CruVi håller oss nästan kvar i vinregionen Pfalz men reser till Bensheim som faktiskt inte ligger i Pfalz som jag trodde, utan i Hessische Bergstrasse, tvärs över floden Rhen. Här finns ett ikoniskt Sekthaus med unga Niko Brandner vid spakarna. Först när man träffar Niko kan man tro att det är ännu en av dessa coola hipsters som rider på en trend. Dessa tankar slås snabbt ur hågen när man provar vinerna i den pittoreska provningskällaren utan några säljinbjudande krusiduller. Jag fick genast förtroende för detta vinhus trots att det är väldigt ungt. Verksamheten startade så sent som 2013 men har trots detta gjort sig ett solitt namn i Tyskland för dem som gillar kvalitet. När jag frågar Niko vad som är hemligheten med hans kvaltet på sina viner svarar han; Bra druvmaterial, tillgång till bra ekfat och massor med tid.

Med sin lätt oxiderade stil med finess och elegans upplever jag lite av en umamistil in Griesels viner med en långsam harmoni som avslutning. Helt enkelt goda viner vare sig det gäller sekt gjord på riesling, chardonnay eller pinot noir. Återigen slås jag av att tysk sekt är prisvärd när jag jämför samma kvalitet med vad jag finner i Champagne. Du får betala tre till fyra gånger mer för samma kvalitet om det står Champagne på buteljen. Jag gillar Nikos viner skarpt.

griesel-sekt.de

Tysk Sekt Grand Cru

Raumland - det var här det började med traditionell metod och kvalitet- elegans

Raumland

Tysk Sekt Grand CruPå min resa i Tyskland på jakt efter sekt med kvalitet har jag nu kommit till Rheinhessen och Raumland. Rheinhessen är ett vinområde som sannerligen vaknat till liv under senare år och levererar kvalitet när det gäller stilla viner. Namn som Keller och Wittmann talar kvalitet till skillnad från Liebfraumilch som var det jag lärde mig om Rheinhessen förr i tiden. I Flörsheim-Dalsheim finner man kanske det mest berömda Sekthaus Tyskland har. Volker Raumland var pionjär under 1980-talet när han startade göra kvalitetssekt, närmare bestämt år 1984. Idag arbetar han med sina döttrar Katharine och Marie-Luise som tar mer och mer ansvar för företaget. Det kan nämnas att båda döttrarna fått varsin cuve uppkallad efter sig. Båda är riktigt bra men har mycket olika karaktärer i sina stil. När jag talar med tyskar om sekt med kvalitet kommer alltid namnet Raumland upp. Det finns en stor respekt för vad Volker har skapat. Trots att tyskarna är världsmästare i att dricka bubbel så har det inte varit kvalitet eller ens tyska druvor som varit basen många gånger. Men Volker Raumland har verkligen satt kvalitetssekt på vinkartan i Tyskland. Det fina är att det finns många unga som vidareutvecklar Volkers gedigna arbete vidare runtom i Tyskland.

Idag har man 10 hektar fina vingårdar med organisk odling. Intresset ligger framförallt på de franska druvorna pinot noir, chardonnay och menuier vilket märks i husets olika cuveer. Men även riesling står på programmet som man även bemästrar galant. Om ni bara ska prova ett Sekthaus i Tyskland så prova då det klassiska Raumland. Det var här man började i liten skala att producera sekt med kvalitet. Jag lyfter hatten av vördnad för Volker med familj.

raumland.de

Tyskland och sekt, Tysk Sekt Grand Cru

Nystart och höga kvalitetskrav för ett klassiskt vinhus - Schloss Vaux

Schloss Vaux

Sist men inte minst kommer vi fram till det historiska vinhuset Schloss Vaux. Det hela började 1868 i Berlin med ett förvärv i Loire i Frankrike. Detta blev man dock tvungen att lämna efter första världskriget. Tyskarna var ju som bekant inte så lyckosamma i sin utrikespolitik under 1900-talet. Så det man idag möter är ett patricierhus i Rheingau, närmare bestämt i Eltville, med sina historiskt kända vinlägen. Längre upp i backen huserar det kända vinhuset Robert Weil med sin Kiedrich och Gräfenberg. Viner med namn på etiketten som Rothenberg, Macrobrunn och Assmanhäuser talar sitt eget språk för er som känner till Rheingaus olika berömda vingårdslägen. Här talar vi om historia och ett arv med både kvalitet och stil. Det är lite underligt med Tysklands tradition med mousserande viner,  att detta inte gjort mer genomslag i Europa generellt. Utan att landet blev mer känt för sitt billiga bubbel gjorda med tillsats av kolsyra, som en läskedryck. Men nu är det uppenbarligen ändring på detta, även om ännu är i en mindre skala till att börja med. Många av Champagnes vinhus startades ju av tyskar och lever gott på sin tradition idag med både cred och höga priser. Så blev det nu inte i Tyskland, tyvärr. Men jag är övertygad om att det kommer bli ändring på detta i framtiden. Tyskland är som tidigare nämnts på stark frammarsch vad gäller kvalitetsbubbel gjord på traditionell metod. Idag ägs vinhuset Schloss Vaux av en grupp investorer med många kända namn i vinvärlden i Tyskland. Målsättningen är att nå ut till en större publik av sektälskare och inte bara i hemlandet Tyskland. År 2022 kom Christoph Graf att ta över spakarna ombord på denna sektkryssare. Christoph har bred erfarenhet från andra vinhus i Tyskland och har höga ambitioner för Schloss Vaux med rätta. Jag önskar vinhuset Schloss Vaux all framgång med sina kvalitetssekt. Schloss Vaux har ett gediget kunnande inom sekt och vinerna är riktigt bra med både finess och ursprungstypicitet. Jag hoppas att få se mycket av deras viner i Sverige framgent då jag gillar vinerna.

 

schloss-vaux.de

 

Tysk Sekt Grand Cru

Bild från DinVinGuide

Tysk Sekt Grand Cru

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer