Svenska flaggan
Terra Alta – ett nytt okänt område för svenskarna - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Terra Alta – ett nytt okänt område för svenskarna

Intermondi är en relativt ny importör på den svenska vinhimlen. Gabriella Hegelund som har arbetat under många år i branschen har nu startat eget. Gabriellas succé med det fina tyska vinet från Von Winning på Systembolaget ger mersmak. Under veckan bjöds vi vinskribenter in till en provning av spanska viner från Terra Alta. Det är ett vinområde i södra delen av Katalonien som inte är så känt i Sverige. Det är inte känt i Spaningen heller enligt vinmakaren Joan Angel Lliberia. Terra Alta ligger mitt i mellan Barcelona, Zaragoza och Tarragona. Det är inte nära någon större stad och därför lever man lite inkognito enligt Joan. Klimatet är enligt Joan både varmt och kallt. Varma torra somrar med en varm fuktig vind som för in nederbörd till vinrankorna. Vintrarna kan vara riktigt bistra vilket bevisades av ett antal foton av snöklädda vingårdar. Vinmarkerna ligger på hög höjd med sina 400 till 500 meter över Medelhavet som ligger relativt nära i öster.

Joan Angel Lliberia gör välbalanserade viner utan syltig frukt trots att han verkar i det varma Spanien.
Joan Angel Lliberia gör välbalanserade viner utan syltig frukt trots att han verkar i det varma Spanien.

Huvuddruvan i Terra Alta är olika typer av Grenache eller Garnacha på spanska. Det är röd, rosa och vit Grenache det gäller samt även en mutation av röd Grenache. Det närmaste kända vinområdet är Priorat som även har Grenache som huvuddruva. Men ingen skall förväxla hans viner med ”wanna be” Priorat viner. Nej, Joan gillar eleganta viner utan för mycket kraft och fatlagring. Elegans och syrarika viner står mer i hans fokus. Han tar ett tydligt avstånd från att jämföras med sin mer kända granne. Vi fick prova ett knappt tiotal olika viner både vita och röda och ett avslutande sött vin.

Jordmånen är sandig med en hel del kalk. Vinstockarnas rötter får gräva ned sig djupt vilket gynnar vinets komplexitet.
Jordmånen är sandig med en hel del kalk. Vinstockarnas rötter får gräva ned sig djupt vilket gynnar vinets komplexitet.

Joan Angel Lliberias viner marknadsförs under firmanamnet Edetaria. Vingården är relativt stor med sina 55 hektar och har mycket gamla vinstockar. Joans farfar planterade de flesta för femtio år sedan. Det är en viss förvirring då både firman och ett av vinerna har namnet Edetaria men detta skall ändras med nya årgången 2012. Jag blev personligen kanske mest imponerad av de vita vinerna som har Grenache Blanc som huvuddruva. Ursäkta min frankofilism, men jag upptäckte denna druva först i Frankrike i Languedoc för ett tiotal år sedan. De röda vinerna gick heller inte av för hackor.

2013 Via Terra Garnatxa Blanca # 74152 och kostar 99 kronor

Detta är en nyhet som släpps den 1 mars i beställningssortimentet. Vinet är gjort på 100 procent Grenache Blanc och har inte fått någon fatlagring. Det är ett förvånansvärt friskt och fräscht vin för att vara en vit spanjor. Vinmakaren Joan Angel Lliberia menar allvar med att skapa eleganta friska viner. Doften är aromatisk och smaken har mycket citrus och gula frukter. Avslutet är balanserat med fina mineral toner.

Edetaria Edetana
Edetaria Edetana

2011 Edetana Blanco # 74916 och kostar 109 kronor

I detta vin har en skvätt Viognier blandats in vilket känns tydligt. Doften är blommig med fin grapefrukt- arom i avslutet. En lätt bitterhet känns tydligt vilket gör det lätt att para ihop med mat. Avslutet är elegant med mineraler. Ett vin som är lämpat att lura vinklubben med. Var kommer detta vin ifrån?

2011 Edetaria Blanco # 74765 och kostar 199 kronor

Detta är vinhusets topp cuve. Här har det blandats in cirka 15 procent av den lokala druvan Macabeo. Vinet har fått 8 månader på franska ekfat om 500 liter. Fatkaraktären märks tydligt i doften men den kommer att trimmas ned efter ett år i buteljen. Vi får även prova årgång 2010 där eken inte alls är framträdande. Vinstockarna är 60 år gamla vilket ger vinet sin fina komplexitet. Det är ett mycket spännande vin och jag skulle absolut inte gissat att det kommer från Spanien vid en blindprovning. Vinet är helt torrt och har massor av fin syra som ger vinet elegans och balans. Detta är ett riktigt bra vin.

2012 Terra Garnatxa Negra, beställningssortimentet 1 april och kostar 99 kronor.

Detta var en positiv elegant överraskning. Det var inte någon fullpumpad spanjor utan ett elegant vin med nästan Burgundisk stil. Vinet har fått en lätt ekfatslagring på 4 månader.  Jag fick känsla av Pinot Noir från nya världen. Även här återfinner vi bra syra med tydliga mineraler. Inget muskelknippe alls. Till vinet serveras en dijonsenaps-griljerad kalkon vilket visar sig vara en perfekt kombination.

Edetaria Edetana Negra
Edetaria Edetana Negra

2011 Via Edetana # 74904, vinet kommer att kosta 149 kronor den 1 mars

Vinet har en vacker svartröd färg. I detta vin har en Grenache mutation som heter Garnacha Peluda blandats in med 30 procent. Även 10 procent Carignan ingår. Trots att vinet har lagrats på nya franska fat i 12 månader så klarar vinet av detta utan påträngande fattoner. Frukten är frisk och tanninerna mogna med sötma. Det är mörka bär som dominerar både doft och smak. Även detta vin uppvisar fina mineraler i avslutet som är långt och elegant.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders