Systembolagets mest prisvärda viner?

Under många år har vinproducenten Umani Ronchi levererat välgjorda och prisvärda viner till Sverige.

Jag sitter och skriver detta i min nya hemregion Marche i Italien. Marche ligger mitt i Italien vid Adriatiska kusten och är relativt okänt för de flesta svenskar. Men det är inte bara svenskarna som har en något diffus bild av Marche, utan detta gäller även italienarna själva.

Marche är en del av den gamla Påvestaten och har därför varit relativt bevarat från nybyggnads hysteri med fula hyreskaserner á la svenskt miljonprogram. Lanskapet är böljande och ibland rentav dramatiskt. Många ser likheter med Toscana men säger samtidigt att det är vackrare och mer vilt. I Marche vilar en stillhet i de medeltida stadskärnorna och livsstilen är avslappnad. I sanning är det lite trögt till och med. För en stressad själ är det skönt, men kan vara enerverande när infrastrukturen inte har skandinavisk standard eller det administrativa tempot har tydliga bysantinska inslag.

Marche är inte bara en oas i Italien utan det är även en betydande vinregion, vilket inte är så väl känt bland oss svenskar. Vinproducenten Umani Ronchi huserar här nära den imponerande stora klippan/berget Monte Conero vid regionhuvudstaden Ancona. Druvorna, som vinhuset mest är känt för, är den gröna druvan verdicchio från Jesi och den blå druvan montepulciano från Conero. Bilden nedan visar en vingård planterad med montepulciano med Monte Conero majestätisk i bakgrunden.

Umani Ronchi

Sedan slutet på 1950 talet har vinhuset producerat viner i östra delen av Italien. Idag äger man 200 hektar vinmarker och producerar årligen runt tre miljoner buteljer. Trots sin relativa storlek lyckas man med att skapa personliga viner med ett tydligt avtryck av Marches terroir. Det är skönt att känna då jag dricker vinerna att vinhuset inte är en utpräglad industri för bulkviner som skall krängas billigt på den svenska marknaden. Men på tal om billigt så anser jag att Umani Ronchis viner är ett av de mest prisvärda alternativen på Bolaget. Det gäller såväl de vita som röda vinerna.

Mina första flaskor av verdicchio och montepulciano från Umani Ronchi köpte jag under 1990-talet efter att ha läst vinrekommendationerna i Dagen Industri. Jag har därefter troget följt med i utvecklingen och har inte upphört att imponeras. År efter år har man kunnat skapa kvalitetsviner med stor personlighet till humana priser. Ja, det låter nästan som jag är köpt men nej, det är bara personlig beundran för familjen Bernettis vinmakning och prisfilosofi. Bilden nedan Michele Bernetti som idag driver Umani Ronchi med stor passion och kvalitetsmedvetenhet. Michele är stor vän av Sverige och som tillhör en av husets viktigaste marknader.

Annons:

FullSizeRender (91)För er som tröttnat på sockersöta och alltför koncentrerade appasimento-viner är Umani Ronchi ett bra val. Vinerna på den röda sidan är intensiva och kraftfulla utan att vara riggade med koncentrerad vinmust som är uppsötad. Nej, vinerna håller även för längre lagring i vinkällaren vilket inte alls är fallet med de förfuskade appasimento-vinerna. Jag tycker till och med att vinerna vinner en hel del på att lagras. Det var förbluffande hur vinet Cumaro från årgång 1995 hade åldrats med grace. Detta vin var inte skapat för att klara 21 års lagring när det en gång i tiden producerades. Men vi var alla förvånade hur livskraftigt och fräscht vinet visade sig vara när vi provade det. Detta är ett tydligt bevis på skicklighet i vinmakningen.

Vita vinerna

Två viner gjorda på druvan verdicchio har ofta stått på mitt matbord såväl i Sverige som i Marche. Viner gjorda på verdicchiodruvan är goda vänner till vår svenska mat.

Casal di Serra Classico, #12419 som kostar 89 kronor.

Ett fantastiskt vardagsvin som passar till det mesta. Doft och smak av gula äpplen, ananas, aprikos, citrus och en frisk salt mineralisk känsla. Vinet kan lagras. Årgång 2015 var mycket bra.

Vecchie Vigne, #74540 som kostar 139 kronor.

Ni som läser mina artiklar känner ju väl till min kärlek till Chablis. Jag tycker att Vecchie Vigne väl har kvaliteten liknande en Premier Cru från Chablis men till priset av en Petit Chablis. Doften är fruktig och komplex med tydliga mineraliska inslag. Smaken är kraftfull för att vara ett vitt vin och saknar tyngande ekfatsaromer eftersom vinet har lagrats på cementtank. Avslutet är mycket långt och har en behaglig kryddighet med citrustoner. Ett kvalitetsvin som bara förbättras med lite lagring i vinkällaren. Vecchie Vigne passar till allt från olika fiskrätter till fågel. Jag glömde nästan att säga att vinet blev valt till bästa vita vin i Italien av Gambero Rosso 2012.

De röda vinerna

Två nya favoriter för mig är tvillingarna Conero Riserva, # 3025 och I Sassi som kommer

I Sassi Conero Riserva

till Bolaget 1 juni. Båda vinerna kostar måttliga 99 kronor. De skiljer sig åt i strukturen där Conero Riserva är mer kraftfull och är ett utmärkt alternativ till trista söta appasimento-viner. Riservan är gjord på 100 procent montepulciano och får knappt ett års lagring på franska mindre fat. I Sassi däremot har ett trevligt inslag av sangiovese till 30 procent och med resterande 70 procent montepulciano. Här är det mer frukten och bärigheten som är i fokus. Båda är bra viner men har lite olika användningsområden. Conero Riserva kommer tjäna på lite lagring i källaren innan ni drar korken. I Sassi behöver det inte.

Cúmaro Conero Riserva, #2349 som kostar 155 kronor.

Pelago,#72367 som kostar 251 kronor

Båda dessa viner har under åren tillhört några av mina favoriter.Vinerna blir bara bättre av ett par år i källaren. Enligt Systembolagets hemsida verkar de inte lagerföras nu. Vinerna finns bara i beställningssortimentet. Detta är tråkigt då båda viner håller hög kvalitet. Mycket pang för pengarna. Läs ovan om Cúmaros lagringsbarhet.

Campo San Giorgio Conero Riserva, #99029 som kostar 397 kronor.

För den som inte tror att man kan åstadkomma kvalitetsviner i Marche bör prova detta

Campo San Giorgio

vin. Druvorna kommer från vinhusets bästa vingård med montepulciano som planterades i slutet av förra årtusendet. Växtplatsen är det nordligaste vad druvan montepulciano klarar av. Detta svåra och kargare läge skapar komplexitet och friskhet i vinet. Vinet har kraft och intensiv frukt som är omisskännlig för montepulciano. Tanninerna är markerade och tydliga efter lagring på såväl små som stora ekfat av franskt fabrikat. Jag fick faktiskt en känsla av Barolo när jag smakade på vinets struktur. Det är tanninernas struktur som är lika men doften har mer medelhavsstil med kryddighet. Syran är hög och avslutet mycket långt och balanserat. Vinet behöver ytterligare lagring för att fullt ut visa upp sin kapacitet. Det är kul att vinregionen Marche kan skapa ett sådant här vin med sin komplexitet. Etiketten är vacker och motivet har återanvänts från en gammal etikett Micheles far hade på buteljerna för sextio år sedan.

Enjoy Wine & Spirits är importör i Sverige sedan många år.

 

 

Läs mer

Fler artiklar